Sealne arhitektuuribüroo Universe Architecture kavatseb nimelt ehitada 3D-printeri abil Möbiuse lehe kujulise maja. Hoone nimega “Landscape House” (maastikumaja) prinditakse osade kaupa hiiglasuure D-kujulise printimisseadme abil, mis võimaldab sideainest ja liivast printida paneele pindalaga kuni 6×9 meetrit, vahendab DVICE.

Projekti elluviimisega pole küll veel algust tehtud, kuid artiklile lisatud pildikogus saab selle välimusega juba tutvuda.

Amsterdamis tegutseva büroo Universe Architecture arhitekt Janjaap Ruijssenaars kinnitas, et hoonest saab maailma esimene 3D-prinditud maja, avaldades samas lootust, et pärast valmimist avatakse see ka uudishimulikele tutvumiseks.

39-aastane Ruijssenaars projekteeris maja meelega n-ö ühes tükis, spetsiaalselt 3D-printeriga ehitamiseks, ja loodab, et see prinditakse välja hiljemalt 2014. aastal. Kuid Ruijssenaars sellega ei piirdu, ta on valmis müüma sama hoone järgmisi koopiaid juba üle maailma, maksumusega 4-5 miljonit eurot, teatab BBC. Paljud muuseumid on juba väljendanud huvi selliste hoonete vastu. Hoone pindalaks pakutakse tuhat ruutmeetrit.

Seni on maailmas 3D-printeritest välja lastud ikka väiksemaid esemeid:

Hoone näol on tegu otsatu Möbiuse lindi kujuliseks “keeratud” katkematu pinnaga, mille põrandad lähevad sujuvalt üle lagedeks. Uuenduslike 3D-tehnoloogiatega prinditud arhitektuurilise objekti rakendusvõimaluste hulk on piiramatu.

Janjaap Ruijssenaars teeb projekti raames koostööd matemaatikust kunstniku Rinus Roelofsiga. Sisuliselt prinditakse hoone detailid eraldi välja ja pannakse järgmise poolteise aasta jooksul lõplikuks ehitustaieseks kokku.

Itaalia leiutaja Enrico Dini leiutatud D-kujulise printeriga, mida maastikumaja loomisel kasutatakse, peaks teoreetiliselt olema võimalik liiva ja anorgaanilise sideaine õhukestest kihtidest moodustada kuni kahekorruselise maja. Kuid kas taoline rajatis oleks ikka piisavalt tugev? Ruijssenaarsi osutusel on Dini soovitanud välja printida ainult hoone välise vormi, n-ö maja kontuurid, mis soovitud vastupidavuse saavutamiseks täidetakse kiudbetooniga.

Dini esitleb oma D-kujulist 3D-printerit:
Konkurents on kõva, Californias esitleti juba veebruaris ideed, kuidas lahendada 3D-printerite abil kõige tavalisemat elamuprobleemi maailmas: