Kõik sai alguse 2011-nda aasta lõpus, kui Swedbank otsis väljundit ettevõtluse edendamiseks. Telliti põhjalik uuring, millest selgus, et alustavatel ettevõtetel on kõige keerulisem leida tuge töötava pototüübi ehitamiseks.

Aastate jooksul on ideid olnud seinast seina. On tudengeid ja on 30nendates aastates inimesi, viimased tulevad tihti välja ideedega, mis on sündinud senisest töökogemusest ja praktilisest vajadusest ning on seetõttu hästi läbi mõeldud.

Tänaseks on toimunud 11 rahastamisvooru ja tulemused on head, koguni 96 protsenti rahastatud ettevõtetest on olnud elujõulised ja jätkavad oma tegevust.

Alates loomisest:
  • üle 1100 idee
  • 29 rahastatud meeskonda
  • üle 345 000 euro toetusi
  • meeskonnad on loonud üle 3 miljoni euro tulu

Prototron oli esimene omataoline rahastu Euroopas ja Prototroni toel on alustanud mitmed tänaseks maailmas tuntud tegijad. Kõige kuulsamad on ilmselt interneti keeleõppeprogramm Lingvist ja eelkõige kergelektrisõidukite tootjatele suunatud internetil põhinev kommunikatsiooniplatvorm CoModule, selle ettevõtte asutaja on pälvinud veel ühe põneva tiitli. Maailma juhtiv äriajakiri Forbes valib iga aasta 30 parimat alla 30-aastast ettevõtjat, kes muudavad maailma paremaks kohaks. Sellesse tabelisse pääses ka CoModule asutaja Kristjan Maruste.

Järgmine kandideerimise tähtaeg on 15. märts!

Kandideerida saavad kõik prototüüpivad eraisikud ja ettevõtted. Taotluse esitamine on lihtne. Finantseeringu saamiseks tuleb täita Prototroni koduleheküljel vastav vorm. Oluline on võimalikult täpselt välja tuua idee unikaalsus ja meeskonna kirjeldus, märkida soovitud finantseeringu suurus ning prototüübi valmistamise ajakava

Pärast kandideerimisvooru koguneb ekspertide kogu, parimad meeskonnad kutsutakse ekspertkogule kohapeale projekti esitlema, seejärel langetavad eksperdid otsuse, milliseid projekte finantseerida. Parimad prototüüpe ehitavad meeskonnad hakkavad oma ideed ellu viima Tehnopoli Startup Inkubaatori ärimentorite juhendamisel.

Huvitavaid ideid, mida Prototron on toetatud:

  • Seinaprinter, mille abil saab nutitelefonis oleva disaini või pildi trükkida lihtsalt igale seinale
  • Prototron rahastas tuulemõõtja Shaka prototüübi väljatöötamist. Tänaseks on Shakat müüdud rohkem kui 50 riigis
  • Projekti Qminder, mille eesmärgiks on kardinaalselt uuendada järjekorra haldussüsteeme
  • Mereseiresüsteem Flydog — valmis mereseire poi, mis edastab andmeid merekeskkonnas toimuvate protsesside paremaks mõistmiseks
  • High Mobility töötab tehnoloogia kallal, mis lubab inimesel oma nutitelefoni või muu seadme abiga end autole “tutvustada”. Kui inimene seejärel autot kasutama hakkab, teab sõiduriist juba seda, kuidas talle meeldib sõita, mis muusikat kuulata, kuhu ta teel on jne. High-Mobility meeskond on valitud ka mainekasse Startupbootcamp ärikiirendisse Berliinis ning Microsofti, Google’i ja teiste tehnoloogiafirmade esindajad valisid meeskonna kümne tulevikutähe sekka, kes muudavad autotööstuse tulevikku.
  • GlobalReader tuli turule teenusega, mis aitab tootmisettevõtete liinide tööd jälgida, selle kohta infot koguda ja seda analüüsida.

Vaata kindlasti videot ja loe lisa SIIT


Jaga
Kommentaarid