Patsiendiks, kellel juhtum esines, oli 55-aastane naine, kes sattus haiglasse pärast liiklusõnnetust. Kuna õnnetuse tagajärjel saadud haavadesse tekkis mädanik, pandi naisele külge kehasse minotsükliini pumpav tilguti. Nädala ajaga muutus naise keel mustaks ning naine kurtis halva enesetunde ja suus tekkinud pideva halva maitse üle.

Tegelikult ei ole nähtus (kuigi nimi sellele viitab) kuidagimoodi seotud karvadega - peaosaliseks on siin hoopis keeleharjased (filiform papillae), mille pinnal paiknevad maitsenäsad. Musta karvase keele puhul hakkavad need umbes ühe millimeetri pikkused harjased kasvama ning võivad pikeneda kuni 18 millimeetriseks. Kasvanud harjaste vahele koguneb kõiksugu toit ja mustus, mis muudabki keele pinna mustaks või pruunikaks.

Teadlased ei ole päris kindlad, miks nähtus tekib, kuid oskavad seda ravida. "Kuigi see näeb välja hirmutav, on see tegelikult lihtsasti taandatav," ütles nähtust uurinud doktor Yasir Hamad CNNile antud intervjuus. Näiteks aitab selle taandumisele kaasa suurenenud veetarbimine, suitsetamise lõpetamine, keele hambaharjaga pesemine ja erinevate meditsiinilised abivahendid - pindmised retinoidid ja salitsüülhape.

Antud juhul oli aga lahendus veelgi lihtsam - arstid vahetasid naise antibiootikumid välja ning nagu imeravimite reklaamides läks kõigest nelja nädalaga ta keel tagasi oma tavaolekusse.