Kahe miljoni Rootsi krooni (200.000 dollari) suurune Õige Elulaadi preemia on mõeldud täienduseks oktoobri teisel nädalal väljakuulutatavale Nobeli rahupreemiale ning selle asutas 1980. aastal rootsi-saksa kirjanik ja margikoguja Jakob von Uexküll.

Õige Elulaadi Fond tahab oma aastapreemiaga tunnustada neid, kes on pakkunud maailma ees seisvate otsustavate probleemide jaoks praktilisi ja silmapaistvaid lahendusi.

Tänavuste preemiasaajate seas on Paraguays demokraatia, inimõiguste ja säästva arengu nimel võidelnud Martin Almada, kes Paraguay endise diktatuurivalitsuse ajal vangistust ja piinamist kannatas.

Teine laureaat on Austraalia teadlane Martin Green, kes on uurinud päikeseenergia rakendamise viise.

Burundi Kamenge Noortekeskus on näidanud, kuidas erinevaist etnilistest rühmadest pärit noored võivad aastatepikkuse kodusõja järel üheskoos rahumeelset tulevikku rajada.

Rootsi fond Naiselt Naisele saab preemia etnilise vaenu leevendamise eest Balkanimaades sel teel, et aitas naistel leppimise vahendajaiks saada, teatas auhinnafond.

Õige Elulaadi preemia kuulutatakse välja samuti oktoobri teisel nädalal nagu mainekad Nobeli preemiad ning antakse kätte Stockholmis 9. detsembril, üks päev enne Nobeli preemiaid.

Mullune alternatiiv-Nobel läks organisatsioonidele ja inimestele, kes võitlevad Lähis-Ida rahu, tuumadesarmeerimise ja sotsiaalse õigluse eest ning 11. septembri terrorirünnakute põhjuseks olnud pingete ja ebaõigluse vastu.