Mitmel pool Ameerika Ühendriikides rajatakse praegu üha rohkem kompaktmaju, kuna need on traditsioonilistest suurtest elamutest odavamad, aitavad munitsipaalterritooriumidele püstitatuna kaasa elanike lõimimisele ühiskonda ning on tänu väiksusele ka keskkonnasõbralikud.

“Oled ilmastikuolude eest varjatud, sul on oma voodi ja päris oma koht taeva all,” kiitis kindla elamispinnata Madisoni elanik Harold “Hap” Morgan. “See annab sulle veidi eneseuhkust. See on minu enda maja!”

Hr Morgan ootab järjekorras, et mittetulundusühing Occupy Madison Build ehk OM Build, mida juhivad endised Occupy-liikumise korraldajad, võimaldaks talle 9,2 ruutmeetrise majakese. Wisconsini osariigis tegutsev ühing loodab rajada tillukeste elamute kvartaleid nagu Washingtoni osariigis Olympias ning Oregoni osariigis Eugene’is ja Portlandis.

Organisaator Brenda Konkel loodab hajutada naabrite hirmud selleks ajaks, kui linnavolikogu asub maikuus otsustama, kas rahuldada rühmituse palve võimaldada kompaktmajade “küla” rajada kunagise autoremonditöökoja asemele. Projekt hõlmab aedu, kanakuuti, mesilastarusid ning duši- ja tualettruume peahoones.

Umbes 5000 dollarit maksvasse pisieramusse mahub kaheinimesevoodi koos panipaigaga selle kohal, väike laud ja kambrike kompostkäimlaga. Veevärki ega elektrit pole, kuid maja on hästi soojustatud ning sellesse on monteeritud propaaniga töötav kütteseade, mis elanikel Wisconsini karme talveolusid edukalt trotsida võimaldab.

OM Buildi esindajad loodavad tulevikus varustada majakesed päikesepaneelidega.