Too orkaan on nimelt tehislik ja kammitsetud 23 meetri pikkusesse akrüülplastist akvaariumisse Miami ülikooli Lewis ja Dorothy Rosenstieli nimelises mere- ja atmosfääriuuringute teaduskonnas.

Uurimisrajatis lühendnimetusega SUSTAIN (ingl Surge-Structure-Atmosphere Interaction Facility; pingeimpulsside, struktuuride ja atmosfääri vastastikmõjude uurimise laboratoorium) kujutab endast maailma suurimat orkaanisimulaatorit — järgmisest tiitlipretendendist on see koguni kuus korda mahukam.

SUSTAIN on üks osa ülikooli uuest, 50 miljonit dollarit maksma läinud mereveeliste tehnoloogiate ja loodusnähtuste teadusliku uurimise kompleksist Marine Technology and Life Sciences Seawater Complex.

Väikese eramu mõõtu simulaator mahutab ligi 173 kuupmeetrit vett. Jada labasid tekitab vees eri mõõtmete ja kiirusega värelusi ja laineid ning nupuvajutuse peale läkitab 1700 hobujõuline turbiin, millesuguseid muidu kasutatakse kaevandusšahtide ventileerimiseks, kuni 240 kilomeetrise tunnikiirusega tuulepuhangu veepinda piitsutama.

Simulaatoris valitsevaid tingimusi uurides loodavad teadlased õppida täpselt prognoosima tõeliste orkaanide vältust, maismaale jõudmise alasid ja seda, mil määral konkreetsed orkaanid hooneid ja taristut lõhkuda võivad.

Tormipaagi mõõtmed võimaldavad uurijail rekonstrueerida realistlikke ookeaniolusid. Tänu 7,6 cm paksusest akrüülplastist seinte läbipaistvusele saavad nad hõlpsalt seirata tekitatud tormipööriste sisemuses toimuvaid protsesse.

Vee ja atmosfääriga toimuvate muutuste mõõtmiseks rakendatakse kaameraid ja lasereid.

Hiiglasliku paagi ühte otsa on ehitatud miniatuurne maja, millesse paigaldatakse andurid ja mis seejärel pannakse „orkaaniproovile“.

Testimine peaks andma teadlasile parema ettekujutuse sellest, kuidas inimeste ehitatud rajatised suurtele tormidele vastu peavad.

Viienda kategooria orkaan hävitab suurema osa puitraamiga maju oma teel. „Paraku ei rajane suurem osa meie rannikupiirkondade ehituskoodeksitest ja -tavadest mingisuguselgi tegelikul informatsioonil selle kohta, mis nendes tingimustes juhtub,“ nentis Miami ülikooli rakendusliku merefüüsika osakonna juhataja Brian Haus.