Nimelt selgus EMOs mehe põlve uurimisel, et olukorras on süüdi püssikuul, mille arstid 14 aastat tagasi mehe põlve jätta otsustasid. Kuuli ei hakatud toona välja võtma, kuna seda peeti ohutuks, kuid nüüd selgus, et nii ei ole.

Nimelt oli kuul mehe põlves peaaegu täielikult ära lagunenud ning nagu röntgenfotolt näha võib, oli terve ta põlveliiges ning seda ümbritsevad koed metallijääke täis. Veel enam - vereanalüüsid näitasid, et mehel on pliimürgitus ning tõsine rauapuudus (mida peetakse tihti pliimürgituse kõrvalnähuks).

Mees sai kelaatravi, et plii tema organismist välja saada ning arstid planeerisid ka põlveoperatsiooni, mille käigus oleks eemaldatud põletikuline kude. Mõistatuslikul põhjusel otsustas mees aga enne operatsiooni toimumist haiglast lahkuda ning arstid temaga enam kontakti ei saanud.

Õnneks said arstid sellegipoolest mehe kogemusest õppida (mida näitab ka avaldatud juhtumianalüüs) - peamine õppetund on see, et kui kuulid asuvad inimeste liigeste vahetus ligiduses, tasub need koheselt kehast eemaldada. "Peale selle, et tekkida võivad liigesekahjustused, mõjuvad kuulid halvasti ka liigesevõidele, mis omakorda viib suurendab plii imendumist kehasse ning viib pliimürgituseni," kirjutati töös.