Suurbritannia parlamendi komsjon on uurimas Cambridge Analytica kaudu 50 miljoni Facebooki kasutaja andmeleket Donald Trumpi valimiskampaaniale ja tahab üle kuulata ka Näoraamatu tegevjuhi Mark Zuckerbergi.

Kui varem on Zuckerberg igati lubanud mis tahes uurimisele kaasa aidata, siis nüüd on ta keeldunud Londonis tunnistuste andmisest, vahendab BBC.

Suurbritannias uurib andmeleket parlamendi kultuuri, meedia ja spordi erikomisjon, mille esimees Damian Collins kinnitas BBC-le, et Zuckerbergi asemel tuleb neile olukorra kohta aru andma järgmisel nädalal Facebooki tooteosakonna juht Chris Cox, kes on Zuckerbergi otsene alluv. Collins loodab siiski, et ka tehnoloogiahiiu tegevjuht ise millalgi nendega vestleb, kasvõi läbi videosilla.

Eelmisel nädalal avalikult skandaali eest nii intervjuudes kui ka mitmes Suurbritannia ja USA päevalehes ilmunud reklaamides vabandust palunud Zuckerberg on tegelikult lubanud, et aitab juhtumi uurimisele igati kaasa. Intervjuus Wired'ile lubas ta, et kui ta on kõige informeeritum inimene Facebookis ja on ka kõige parem isik, kes peaks tunnistusi jagama, siis teeb ta seda hea meelega.

Nüüd siis paistab, et tegevjuht lükkab enda asemel siiski kellegi teise tunnistajapinki. Või pidas ta tunnistuse andmisel silmas vaid USA uurimist? Sest ka Kongress on asja ametlikult uurimas ja tundub, et sinna Zuckerberg siiski isiklikult ka kohale läheb, nagu teatas CNN.

50 miljoni Facebooki kasutaja andmed, mis saadi Facebookis üht psühholoogilist testi täitnud kasutajatelt ja nende teadmata ka nende sõpradelt, lekkisid 2014. aastal Londonis baseeruva andmeanalüüse ja poliitilisi konsultatsioone pakkuva Cambridge Analytica kätte. Firma tegeles ka Donald Trumpi USA presidendi valimiskampaaniaga.

Ilmselt kasutati andmeid selleks, et luua tarkvara valijate valikute mõjutamiseks ja prognoosimiseks. Facebook on öelnud, et nimetatud asjaolud said Facebookile teatavaks juba 2015. aastal, mil paluti andmed täielikult kustutada. Cambridge Analytica olevat Facebooki sõnul lubanud seda teha ja Facebook uskus, et seda ka tehti. Paraku ilmnes hiljuti, et nii ei läinud. Igatahes oodatakse Facebookilt selgitusi ja lahendust olukorrale.