Kui tootja opsüsteemiga enam ei tegele, jäävad kõik edaspidi leitud vead ja nõrkused parandamata, millega kaasneb teoreetiline turvaoht.

Ja ikkagi on XP suutnud palju kasutajaid enda juures kinni hoida. Tänavuse aasta veebruari seisuga on sellel endiselt aukartustäratavalt suur turuosa (19,15% ehk XP elab igas viiendas kasutusolevas PC-arvutis).

Suuremaks probleemiks tuleb aga pidada, et XP on olnud populaarne opsüsteem ka sularahaautomaatide vallas. Mida eakam tarkvara ja mida kauem "hüljatud" tootja poolt, seda rohkem võimalusi, et keegi õpib tõhusalt automaate lahti häkkima või salaja tühjaks tegema.

Selgub, et pangad on seda probleemi hoolega vaaginud ja otsustanud XP tõesti lõpuks hüljata. Selle ala esindajaid ühendava ATM Industry Associationi andmetel on paljud otsustanud tänavu juuli lõpus ilmuva Windows 10 kasuks.

Paljud kasutasid vahepealsel ajal XP asemel juba Windows 7, aga sellele järgnenud opsüsteemid 8 ja 8.1 jäetakse Windows 10 nimel üldse rõõmsalt vahele.

Seda pole võimalik veel ennustada, kui turvaliseks sularahaautomaatide opsüsteemiks Windows 10 pidada võib. Aga kuna tarkvaral on olnud Windows Insider programmi vahendusel neli miljonit tavahuvilisest testijat, võib loota, et selles kohe ilmumise järel suuri vigu või nõrkusi ei leita.

Teisalt on see muidugi Windowsi opsüsteem, mida iga häkkerihakatis suure himuga kohe proovile panna tahab...