Et algajal oleks hästi lihtne aru saada, et mis Wallet ja Client üldse on, võiks asja võrrelda e-posti aadressi ja e-posti kliendiga, kirjutab ajaveeb Krüptoraha.ee.

Bitcoini wallet on just nagu e-posti aadress (sinunimi@eesti.ee) ja Bitcoini klient on sarnane e-posti kliendiga (Mozilla Thunderbird, IncrediMail jne).

Samamoodi nagu on olemas veebi-, tarkvara- ja Androidi-põhised e-posti kliendid, on olemas ka veebi-, tarkvara- ja Androidi-põhised Bitcoini kliendid.

Wallet

on sinu Bitcoini-konto, täpsemalt tegelikult vaid 2 pikka koodi, avalik võti (public key) ja privaatvõti (private key).

Avalikku võtit võib võrrelda e-posti aadressiga, ainult et kirjade asemel saab Sulle selle kaudu Bitcoine saata ning sa võid seda kõigiga jagada.

Privaatvõti on sarnane sinu e-posti parooliga, sa vajad seda, et oma Bitcoinidele ligi pääseda. Seda võtmepaari hoitakse ühes konteineris, mida nimetataksegi walletiks.

Mis on Bitcoin client?

Nii nagu sa ei saa saata e-kirju ilma e-posti kliendita, ei saa ka saata Bitcoine ilma Bitcoini-kliendita, sa pead oma walleti enne klienti panema, et oma Bitcoine "lugeda". Ühes kliendis võib olla mitu ka walletit.

Kuidas endale walletit teha? (https://www.offlineaddress.com)

Walletit on võimalik teha endale ka igas Bitcoini kliendis. Väljaspool klienti tehtud walletit on väga lihtne sinna importida, piisab vaid privaatvõtmest.

Kindlasti tee oma walletist ka koopia, sedasi ei kaota sa oma Bitcoine näiteks juhul kui arvutiga juhtub midagi. Pea meeles, et  kui oled oma privaatvõtme kaotanud, ei ole seda võimalik enam taastada. Kaotades selle, on sinu Bitcoinid igaveseks kadunud.

Avaliku võtme kaotamine pole nii traagiline, kasutades privaatvõtit on võimalik avalik võti taastada. Kõige lihtsam viis koopia tegemiseks on kirjutada oma privaatne ja  avalik võti paberile üles ja ära peita, seda nimetatakse paperwalletiks.

Teine võimalus on teha wallet külmaks (Cold wallet) ehk panna avalik ja privaat võti USB-pulgale. See on ühtlasi ka kõige turvalisem viis oma walleti hoidmiseks.

Lisaks on olemas ka multisignature walletid, kus Bitcoini võtmepaar on seotud veel omakorda 3 erineva võtmepaariga. Ühte neist hoitakse teenusepakkuja käes ning kahte kasutaja valduses, millest omakorda üks on offline walletis.

Selleks, et ülekannet teha, on vaja vähemalt kahte võtit. Selle lahendusega maandatakse risk teenusepakkuja kadumisel ja risk ka mobiili kadumisel. Vähemalt kahe võtmega on võimalik Bitcoini wallet taastada.