Värskelt alanud õppeaastaks on aga juba valminud Eesti esimene kiire internetivalmidusega näidiskool Läänemaal, Virtsus.

Santa Monica Networks paigaldas väikesesse Virtsu kooli Läänemaal heategevuslikus korras kaasaaegsed wifi võrgu ja seadmed, mis võimaldavad nii õpetajatel kui ka õpilastel kiiret internetti igapäevaseks õppetööks kasutada.

"Soovime läbi selle projekti jagada oma kogemusi ja teadmisi, kuidas teha parima praktika kohaselt selline võrk, et kõik koolid saaksid seda tulevikus kasutada. Otsisime kooli, mis oleks pigem maapiirkonnas, kus sellise projekti kasu kogukonnale oleks suur," räägib Santa Monica Networksi tegevjuht Margus Vaino.

Virtsu kooli direktor Stanislav Nemerzhitski lisas: "Kui räägime hariduse ühest suurest eesmärgist, milleks on digipädevus ja mida tänapäeva kool peabki arendama, siis see ei tohi jääda selle taha, et ei ole piisavalt head internetiühendust."

Kui kiire interneti Virtsu kool siis sai?

Virtsu kooli väline internetiühendus on planeeritud kiirusega 1Gbit/s, enne optikatööde lõpetamist on kiirus 200 Mbit/s.

See, kui kiiret internetti tavakasutaja koolis kogeda saab, on raske öelda. See sõltub võrku kasutatavate seadmete hulgast ning eriti wifi puhul lõppseadme võimekusest.

Paigaldatud Cisco ASA tulemüüri teoreetiline tipp on 1,8Gbit/s ning tugijaamadel hetkel seadistatud 40 MHz ribalaiuse, 802.11ac ja kolme Spatial Streamiga 600 Mbit/s.

Reaalne number 40 MHz laiusega jääb piisavalt võimeka seadme olemasolul umbes 300 Mbit/s tugijaama kohta, mis tavatingimustes ja tavaseadmetega peab tagama, et klassitäis õpilasi saab samaaegselt võrgu teel HD videot vaadata.

Santa Monica Networks on Balti juhtiv IT infrastruktuuri integraator-firma, millel on tütarettevõte ka Soomes.