Tele2 tootedirektor Katrin Aron toob välja viis levinumat turvaviga ja lahendust.

Pikka aega sama parooli kasutamine kõikjal

Ära kasuta ühte ja sama parooli mitmel kontol ja võimaluse korral vaheta parooli regulaarselt. See on võrreldav ühe võtme kasutamisega kodu, auto ja pangakonto avamiseks.

Kuna paroole on keeruline meelde jätta, siis selle jaoks on loodud äppe nagu LastPass ja KeePass. Turvaline parool peaks sisaldama nii suuri kui ka väiketähti, numbrikombinatsioone ja soovitavalt ka sümboleid.

Paroolide häkkimistehnoloogia on teinud suure hüppe, pahalased kasutavad tihti näiteks sotsiaalmeedia teel levivat nuhkvara.

Nutitelefoni mittelukustamine

Kui pahalane pääseb mööda telefoni ekraanilukust, siis on tema käes suur osa me elust, alates isiklikest vestlustest kuni paroolide ja piltideni.

Siiani ei lukusta pea 15% nutitelefonide kasutajatest seda kuidagi, ehkki selleks on mitmeid viise nagu PIN-kood või parool.

Kasuta kuuekohalist PIN-koodi, sest seda on palju keerukam lahti muukida kui näiteks mustrilukku.

Kaheastmelise autentimise mittekasutamine

Kui paroolid ja kasutajatunnused võivad veebi lekkida, siis kaheastmeline autentimine on tavalisest paroolist oluliselt turvalisem lahendus. Kõige tüüpilisem on juhuslikult genereeritud kood, mis saadetakse SMS-iga sulle kinnitamiseks.

Paljud suured veebiteenused ja -keskkonnad pakuvad kaheastmelist autentimist, näiteks Facebook, Instagram, Twitter, Google, Apple, Microsoft, Amazon ja Dropbox.

Liigne infojagamine

Kogu informatsioon, mida veebis jagad, võib osutuda heaks abimaterjaliks häkkeritele. Nii võivad nad leida su sotsiaalmeediakontolt vihje salasõnade lahtimuukimiseks või turvakontrolli-küsimusele vastamiseks.

Enne postitamist tasuks üle vaadata ka postituse sihtgrupp ehk kes sinu jagatud sisu näevad.

Avaliku wifi võrgu kasutamine

Häkkeritele ja pahalastele on avalikud wifi võrgud kullakaevandused, sest enamik inimesi ei kasuta turvameetmeid.

Avalikus võrgus tuleks vältida panga- ja e-postikontodele sisselogimist, isiklike failide jagamist, veebipoes ostlemist ja turvamata veebilehtede külastamist.

Kindlasti ei tohiks lubada arvutil või nutiseadmel automaatselt võõraste seadmetega ühendust luua.

Võimalusel tuleks kasutada VPN-ühendust (virtuaalset privaatvõrku) või tundmatu wifi võrgu asemel mobiilset internetti.