Hiina võimud blokeerisid N-tähe ja teatud fraaside nagu "emigreeruma", "ma ei ole nõus" ja "kogu eluks" kasutamise riigi sotsiaalmeedias, sest täheldasid laialdast kriitikat riigipea Xi Jinpingi aadressil.

Kriitika oli reaktsioon Hiina kommunistliku partei nädala alguses tehtud ettepanekule kaotada reegel, mille järgi saab üks isik president olla vaid kaks viieaastast ametiaega. See avaks tee president Xile surmani valitsemiseks.

Pärast uudise teatavaks tulekut valgusid kriitikud riigi sotsiaalmeediakanalitesse Weibo ja WeChat — — et väljendada, kui jaburaks partei plaani peavad. Ja ühel hetkel avastasid nad, et osa nende tekstist on blokeeritud, vahendas IlfScience.

The Guardian kirjutas, et lisaks N-tähele oli vestluses keelatud mainida fraase "Xi Zedong", praeguse presidendi ja pikaaegse diktaatori Mao Zedongi nimedest kokku pandud hübriidi, või "isikukultus" või "surematu". Ning mainida ei saanud ka George Orwelli totalitaarset ühiskonda portreteerivaid raamatuid "1984" ja "Loomade farm".

Aga miks keelati ära just N-täht. Ühe selgituse kohaselt tähistab see Hiinas kindla väärtuseta numbrit, nagu täht "x" on algebras pidevalt muutuv. Ehk siis presidendil lubataks võimule jääda n arv ametiajaks. Teine teooria: valikvariandis ei/jah ehk no/yes jäi lihtsalt võimatuks vastata ei.

Igatahes õige pea see kummaline tsensuur lõpetati. Tõenäoliselt aga valib Hiina kummitemplist parlament Xi teiseks ametiajaks presidendiks ja kaotab kahe ametiaja piirangu juba 5. märtsil algaval iga-aastasel istungjärgul.