WWDC on Apple'i seadmete jaoks tarkvara arendajate konverents, aga selle avalöök on uute toodete ja uuenduste tutvustamine, mida jälgivad huviga ka tehnoloogiaajakirjanikud ja muidu fännid.

Nagu ikka Apple'i suurüritustel, soovisid firma esindajad palju rääkida – küll uuemate saavutuste ja rekordite kohta, küll lihtsalt uudiseid. Kaks tundi väldanud üritus oli tihedalt infot täis.

Sellest hoolimata kõigest õunamajalised rääkida ei jõudnud ning uudiseid tilgub tasapisi veebi edasi. Ei teagi, kas asi on selles, et infot tuleb lihtsalt juurde (WWDC vältab kuni 17. juunini) või on see kaval taktika võimalikult palju ja pikalt meediakajastust saada.

Igatahes, tähtsaid uuendusi tasub ikka kajastada, nii et siit veel mõned toredad terakesed, mida Forte on veebist leidnud ja endale usinalt noka vahele ajanud.

iOS 10 lubab põhiäppe eemaldada

Nutiseadmete kasutajaid on alati veidi tüüdanud, et nii opsüsteemide kui ka seadmete endi tootjad paigaldavad sinna stock app'e – äppe, mida ei saa kustutada.

Halvemal juhul on need puhas reklaamimaiguline rämps, aga isegi parimal juhul tahaks ise valida, millele hinnalist andmeruumi kulutad. Opsüsteem võtab niigi juba gigabaite ära.

Viimasel ajal on seadmetootjad selles mõttes lahkemaks läinud: panevad vähem stock'i ja lubavad osasid isegi kustutada. Aga näiteks mu iPhone'is on praegu ümmarguselt 30 rakendust, mis lihtsalt on seal ja kõik, meeldigu või mitte.

Õnneks on ka Apple leebemaks muutunud ja kuigi seda WWDC avakõne vältel ei mainitud, laseb iOS 10 kaasatulevaid äppe eemaldada. Vähemalt osasid neist. Kui hiljem ümber mõtled, võid App Store'ist taas alla laadida.

Eemaldatud stock app jääb tegelikult süsteemi ja haihtub lihtsalt Apple'i nutiseadme koduekraanilt. Binaarfailid jäävad alles, kasutaja poolt muudetud sätted ja lisatud andmed kustutatakse. Aga vast pole hullu, sest Apple'i väitel kulutavad kaasapandud äpid kõigest 150 MB andmeruumist.

Kui eemaldada, tasub probleemide vältimiseks äppi kasutavad seadmed lahti siduda (unpair). Nt äpp Watch ja nutikell Apple Watch, või äpp Music ja CarPlay.

ekraanitõmmis

iOS 10 laseb otsestriimida

Teine suur ja oodatud uuendus on võimalus Apple'i nutiseadmelt videomänge livestream'ida ehk jooksvalt veebi teel voogesitada. Androidid seda juba pakuvad.

Striimile saab heli ja videopildi kujul oma märkmeid lisada. Nüüd siis tuleb oodata iOS 10, ja ka äppe, mis seda toredat võimalust toetavad.

Clock tahab, et sa välja magaksid

Apple'i kellarakendus Clock hakkab osaliselt kasutaja tervisenäitajaid jälgima ja koguma, nimelt magamise kohta.

Bedtime'i funktsiooniga saab määrata, kui palju sa und soovid (kui pead magama minema, annab äpp teada). Samuti analüüsib see une kvaliteeti ja näitab seda graafikute kujul.

Apple Maps mäletab, kuhu sa auto parkisid

Veel üks tore uuendus. Apple Maps jätab meelde, kuhu oma auto parkisid. Inimene ei pea selleks omalt poolt midagi tegema.

Kaardirakendus pakub ka juhiseid, kuidas auto juurde tagasi jõuda, ja lisainfot, nagu mis sõiduki läheduses olla võib (kindel auto või mingi vaatamisväärsus). Selliste hüvede jaoks tuleb mõistagi kasutada CarPlay või muu sarnase autosüsteemi abi.

Safari keerab Flashi kinni

Apple'i brauseris Safari 10, mis ilmub macOS Sierra koosseisus, on Flash vaikimisi kinni keeratud. Kui külastad veebisaiti, mis kasutab nii Flashi kui ka HTML 5, valib brauser ise viimase. Kui Flash kohe peab töötama, siis brauser küsib kasutajalt selle käivitamiseks luba, olgu siis ühe sessiooni vältel või konkreetse veebikoha puhul alati.

Apple'i nutiseadmete äpid muutuvad turvalisemaks

Kõik iOS-i rakendused peavad alates 1. jaanuarist 2017 looma tööks vajalikke internetiühendusi protokolli HTTPS vahendusel. Selleks tuleb käivitada iOS 9-s tutvustatud lahendus ATS ehk App Transport Security. Nii et andmeside saab olema turvalisem.

Mis seadmetele iOS 10 ja Sierra sobivad?

Millised seadmed Apple'i uuendatud opsüsteeme toetavad? See on tuttav info juba WWDC avakõnest, aga kordamine on tarkuse ema.

iOS 10: iPhone'id alates mudelist 5; praktiliselt iga iPad peale selle kõige esimese ja algupärase; iPod touch alates 5. põlvkonna mudelist.

macOS Sierra: 2009. a lõpus või hiljem väljastatud MacBook või iMac; 2010. a või hiljem väljastatud MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini või Mac Pro.

Kui tahad Maci ilmumisaastat teada, klõpsa Apple'i logol üleval vasakul asuvas menüüribal, vali About This Mac ja loe paanis Overview.

Muidugi ei pruugi uued opsüsteemi-väljalasked vanematel mudelitel eriti kiirelt lipata, sest töömälu ja üldist rammu on vähem.

iOS 10 ilmub sügisel, küllap hoiab Apple seda septembris või oktoobris ilmuvate uute nutiseadmete stardipaugu ajaks, nagu ikka. Sierra saabub sügise jooksul, tasuta allalaaditavana.