Aga millised äpid kõige rohkem kasutajat piidlevad? Hea küsimus, millele on Androidi platvormi puhul nüüd ka hea vastus, tänu grupile Vocativ.

Äsjapakutud lingi kaudu leiad mõnusalt ülevaatliku pingerea, kus esitatud nii enim infot koguvad rakendused kui ka kokkuvõte, kuidas need seda teevad.

Toome esi-11 siin ära:

1) AntiVirus - turvaäpp - 44 toimingut
2) Viber - suhtlus - 42
3-4) Facebook (sotsiaalvõrk) / 360 Security AntiVirus (turva) - mõlemad 39
5) Tango Messenger, Video & Calls - suhtlus - 36
6-7) WhatsApp / Skype (mõlemad suhtlus) - mõlemad 32
8) GoLauncher EX (Androidi isikupärastamine) - 31
9) WeChat - suhtlus - 30
10-11) CM Security - AppLock & AntiVirus (turva) / Waze Social GPS Maps & Traffic (liiklus) - mõlemad 29

Pingereas esimene on niisiis tasuta turvaäpp AntiVirus Security, mis küsib paigaldamise ajal või järel tervelt 44 eri toimingu jaoks luba.

Rakendus soovib ligipääsu muuhulgas seadmesse salvestatud kontaktisikute nimekirjale, tekstisõnumitele, kõnelogile ja ikka nii edasi.

Pingerea esikümnes on valdavalt turva- ja sotsiaalmeedia-äpid, mis tahavad silma peal hoida väga paljudel asjadel, mis nutiseadmes toimivad. See ei valmista nende olemust ja eesmärke arvestades just üllatust.

Natuke kahtlust äratab kaheksandal kohal GO Launcher EX, mis võimaldab oma sisu abil kasutajakeskkonda isikupärasemaks muuda (taustapildid jne). Kas selline äpp peaks tõesti 31 toimingu jaoks loa saama?

Uuringust selgub, et videomängu-äpid on samuti kahtlaselt infonäljas. Autorid toovad näiteks Happy Fishi, mis tahab isegi rohkem lubasid kui näiteks Facebook.

See mäng teab muuhulgas kasutaja täpset asukohta, küsib ligipääsu tema digifotodele ja tekstisõnumitele ning teab isegi WiFi võrgu nime, mida nutiseade parajasti kasutab. Kas see on äpp, mida soovitada oma lapsele või noorele tuttavale?

Vocativi uuring keskendub Androidile, kuna see on enimkasutatud mobiilne platvorm. Hetkel on aktiveeritud Androidi-seadmeid enam kui miljard, mis annab selle pirukatüki suuruseks 62% kogu nutipirukast.