Nimelt seda, et meie elektroonikaseadmed ja IT-turvalisus üldse on väga haavatav. Isegi üksikud jupid nagu nutitelefonile paranduses paigaldatud vahetusekraan annavad pahatahtlikule võimalus seadme üle eemalt kontrolli haarata.

Nüüd selgub, et meie seadmetes laialdaselt levinud Bluetooth-andmeside on samuti väga ebaturvaline.

Asjade interneti turvalisust uuriva firma Armis värske uuring teatab, et Bluetooth sisaldab kaheksat haavatavust, mida tavapärased turvalahendused ei märka ega paranda.

Kasutaja ei pea omalt poolt midagi tegema, et seadet ohtu seada. Häkker omakorda ei pea sihtseadet millegagi "paaritama", et kontrolli haarata.

Ühisnime BlueBorne alla koondatud kaheksa haavatavust on esindatud kõigis võimalikes Bluetooth-andmesidet kasutavates seadmetes, olgu opsüsteemiks Android, iOS, Windows või Linux.

Selliseid aparaate on maailmas kasutusel enam kui 5,3 miljardit: arvutid, nutiseadmed, autode nutilahendused, nn asjade interneti seadmed...

Kolm kaheksast haavatavusest on nn kriitilised ehk võimaldavad häkkeril eri võtete abil seadmeid eemalt juhtida, et seadet sundida nt ussviirust BlueTooth levitama.

Armise esindaja: "Meie leitud haavatavused on kõige tõsisemad, mida Bluetoothist on seni leitud! Varasemad asusid peamiselt protokollitasandil - uued on nn teostustasandil (ingl implementation level), kus pääseb autentimisvahenditest mööda ja saab kontrolli täielikult üle võtta."

Armis teatas haavatavustest juba suurtele seadme- ja tarkvarafirmadele, mis valmistuvad nii juba praegu kui ka lähitulevikus vajalikke tarkvara-parandusi välja andma.

Osad maailmas endiselt kasutatavad Bluetoothiga seadmed on aga nii vanad, et tootjad neid enam ei toeta, mis tähendab, et nende andmeside-alased "augud" jäävad lappimata. Armis hindab, et selliseid on 40% kõigist ehk ümmarguselt kaks miljardit aparaati.