Sel nädalal avatakse Põhja-Eestis juba ka esimesed tugijaamad, mis kolme sagedust kombineerivad. Järgmise aasta esimeses veerandis tekib neid Eesti suurematesse linnadesse aina juurde.

Tele2 Eesti juhi Argo Virkebau sõnul kasutas Tele2 Eestis seni kahte sagedust ühendavat LTE+ tehnoloogiat, mis on "kaherealine kiirtee".

"Uus LTE++ tehnoloogia ühendab aga juba kolm sagedust, mis annab ühe sõidurea juurde, tõstab keskmist kiirust ning vähendab olemasoleval kahel sõidureal koormust," rääkis Virkebau.

Testimiseks kasutati ribalaiust 50 MHz, mis võimaldab saavutada allalaadimiskiirust kuni 375 Mbit/s. Tele2 testjaamas ulatus mobiilse interneti kiirus korduvate testide tulemusena stabiilselt vähemalt 350 megabitini sekundis.

Tulevikus on sama tehnoloogia abil erinevaid sageduste kombinatsioone kasutades võimalik saavutada veelgi suuremaid kiirusi, kuni 450 Mbit/s. Üleslaadimise tipp on endiselt 50 Mbit/s, Tele2 saavutas seni testides 45 Mbit/s.

Tele2 ühendab Baltimaade kiireima võrgu tekitamiseks 800 MHz, 1800 MHz ja 2100 MHz sagedused. "Kasutame tavapärase 2600 MHz asemel Eestis ainsana madalamat 2100 MHz sagedust, mis tagab 30 protsenti parema leviala ning seda ka siseruumides," ütles Virkebau.

Uue võrgu eeliseid saab nautida vaid nutitelefonidega, mis LTE++ tehnoloogiat toetavad. Üks selline on Samsung Galaxy S6 Edge Plus, mis võib siiski vajada esmalt tarkvarauuendust.

Ka teistelt telefonitootjatelt on 2015. aasta lõpuks oodata vastavat vajalikku tarkvarauuendust, esiteks ilmselt LG ja Sony poolt. Esmalt saavad LTE++ toe tippmudelid, siis hiljem teised.