Hiina "internetipolitsei" palgal on teatavasti enam kui kaks miljonit inimest, kelle ülesandeks pole küll alati võitlus kuritegevusega vaid hoopis püüd maailma rahvarohkeimat riiki välismaailma infost lahus hoida. Seda nimetakse Hiina Suureks Tulemüüriks.

Ja nüüd on tekkinud elav vaidlus, kas Hiina internetikatkestuse põhjuseks oli tõesti häkkerite rünnak sealsetele serveritele (nagu kinnitab Peking) või oli tegemist hoopis vastupidise katsega seda tsensuurimurdjast ettevõtet Dynamic Internet Technology (DIT) rivist välja lüüa.   

DIT lehekülg on juba niigi blokeeritud Hiina tulemüüri poolt, aga nähtavasti sellele leitakse siiski juurdepääs, kuna sealset tarkvara kasutavad näiteks põrandaalune väljaanne The Epoch Times ja ka paljud hiinlased on võinud alla laadida Freegate tarkvara, mis tõesti muudab Hiina tsensuuri jõuetuks.

Ühed eksperdid pakuvad välja, et tõesti häkkerid murdsid sisse riigi domeeninimesüsteemi ehk DNS serverisse ja suunasid peaaegu kogu liikluse sealt mujale. Samal ajal tabas sama viga aga ka sealset Google'i DNS-serverit, mis eelmise teooria sama hästi kui kummutab. Ühed süüdistavad rünnakus DIT'd, aga ka sel juhul peaks olema suudetud sisse murda mitte ainult DNS-serveritesse, vaid Suurde Tulemüüri tervikuna.

Ja palju enam uskujaid leiab väide, et Hiina valitsus üritas hoopis ise DIT serverit rajalt maha lüüa, aga eksikombel rikkus kodused internetiühendused.