Oma nutitelefoni rakendamiseks suhtlemise ergutamisel tekib uusi võimalusi peaaegu iga päevaga, kirjutab Digitest.ee.

Kuigi sõnumite saatmine hakkab muutuma populaarsemaks kui kõnelemine, on tavalisele SMS-ile tekkinud hulgaliselt alternatiive, mis tihtipeale on nii võimalusterohkemad kui ka soodsamad. Ehkki tänapäeval pakuvad sideoperaatorid ka kõige tagasihoidlikemate kõnepakettidega hulgaliselt tasuta SMS-e.

Näiteks saadab briti täiskasvanu keskmiselt 200 sõnumit kuus, mis on topelt rohkem kui nelja aasta eest. Ehkki Eesti kohta antud numbrid puuduvad, siis on mobiilsed trendid üldiselt globaalse iseloomuga ning varem või hiljem toimub sama ka meie maal.

Alternatiivid tavapärasele helistamisele või messimisele püsivad sotsiaalvõrgustikel ja IM (Instant Messaging)-rakendustel. Vaatame nende poolt pakutavaid võimalusi lähemalt. Ühtlasi keskendume peamiselt tasuta teenust pakkuvatel rakendustel.

Kõik siin kirjeldatud 13 äppi ja teenust on saadaval nii Apple'i kui Androidi kui ka mitmete muude platvormide kasutajatele.

Sotsiaalvõrgustikud

Facebook & Facebook Messenger

Maailma kõige populaarsem suhtlusvõrgustik ilmselt ühelegi arvutikasutajale tutvustamist ei vaja. Siin saab kasutaja oma mõtteid ja uudiseid (ning kassipilte) jagada kõigi oma sõprade-tuttavatega.

Nutiseadmes (eriti nutitelefonis) on aga suhtlemiseks isegi arukam kasutada Facebooki eraldiseisvat sõnumirakendust Facebook Messanger, mis tõmbab vähem tähelepanu kui päris ’näoraamat’, sööb vähem ressurssi, st akut, ja võimaldab n-ö individuaalset suhtlemist.

Kui alguses sai Messengeriga vaid tekstisõnumeid vahetada, siis aja jooksul on lisandunud ka tavalise ja videokõne võimalus, võib saata nii pilte kui ka tavalisi faile.

Kuigi mul on keeruline ette kujutada, et keegi selle loo lugejatest seda juba ei tea, siis kuulub neile ometi Eesti kasutajate seas vääriline esikoht.

Google+ ja Google Hangouts

Kuigi Google'i rakendused on üldiselt ülipopulaarsed terves maailmas, ei saa seda paraku öelda Google+ kohta, mis on põhimõtteliselt Google’i ettekujutus oma Facebookist.

Inimesed saavad seal jagada oma mõtteid ja kassipilte ning vaadata teiste omi. Ning mõistagi neid kommenteerida. Paraku aga piirdub Google+ kasutajaring tehnoloogiahuviliste androidikasutajatega ning laialdast populaarsust võitnud pole.

Sama külmalt suhtuvad arvutikasutajate laiad massid miskipärast ka Google Hangoutsi, mis peaks olema jällegi Google’i vaste Facebooki Messengerile.

Kuigi kirjutada saab Hangoutsis tasuta, on telefoni- jms kõned kõik tasulised. Erinevalt Facebook Messengerist.

Kuigi Google+ pakub suhtluspartneriks kõiki neid, kellel teie kontaktide seas on Google’i konto (ja neid pole tõenäoliselt vähe), siis enamus neist, nagu öeldud, on vaid passiivsed tegelased, kes kasuvatad vaid Gmaili või Google’i kalendrit või mõlemat.

SnapChat

SnapChat on peamiselt noorema põlvkonna seas populaarne rakendus, mis polegi niivõrd sõnumite kui hoopis piltide-videote saatmiseks.

Siin aga ei imetle pilte mitte terve sõpruskond, vaid konkreetne sõnumi vastuvõtja. Ning ka temal pole sellest kauaks rõõmu, sest saadetud foto hävib loetud aja jooksul. Seepärast ongi rakendus populaarne eeskätt erinevate pikantsete pildikeste saatmiseks nii preilide kui ka noorsandide poolt.

Tegelikult aga avastasin oma kontaktide seas (rakendus ise otsib) nii mõnegi snapchatterist kodaniku, kelle nooruspäevad juba mõni aeg tagasi selja taha on jäänud.

Sõnumirakendused

Sõnumirakendused võib põhimõtteliselt jagada kahte gruppi – spetsiaalsed rakendused sõnumite vahetamiseks ning rakendused, millega saab muuhulgas ka sõnumeid saata.

Nagu näiteks Spotify, millega saad lisaks muusika kuulamisele sõpradega lugusid jagada ja neid kommenteerida.

Põhimõtteliselt üritab iga populaarsem rakendus tänapäeval endale midagi sotsiaalset külge pookida, olgu siis selleks kasvõi kommenteerimine nagu näiteks Instagrami puhul.

Allpool keskendume siiski erinevatele spetsiaalsetele sõnumirakendustele, valides nende seast välja need, mis sobivad nii Androidi kui ka iOS-i kasutavatele nutitelefonidele.

WhatsApp

Nii uskumatu kui see ka pole, kuid 900 miljoni kasutajaga WhatsApp on maailma kõige populaarsem sõnumirakendus, edestades 100 miljoni kasutaja võrra isegi Facebook Messengeri.

Kuigi esialgu on sellel Eestis ilmselt sama palju või vähem kasutajaid kui Google Hangoutsil, siis üldises globaliseerumisprotsessis võib see olukord kiiresti muutuda.

Rakendus ise on suhteliselt elementaarne, võimaldades vaid teksti- ja salvestatud häälsõnumeid.

WeChat

Ohtrate lisavõimalustega sõnumirakendus, millel on maailmas kasutajaid pool miljardit. Eestis jälle paraku vähem kui näputäis, st näiteks minu kontaktide seast vaid kaks inimest.

Rakendus sobib võibolla isegi paremini uute sõprade leidmiseks, pakkudes selleks erinevaid võimalusi nagu kasutajate leidmine lähikonnas või telefoni raputamine.

Viimast meetodit kasutades leiab teise igavleva kasutaja, kes samuti samal ajal telefoni raputab.

Minul ilmus telefoni ekraanile araabiakeelses kirjas kontakt, kes väidetavalt oli hetkel 2930 kilomeetri kaugusel. Nii et, kui otsite endale uusi tuttavaid erinevatest eksootilistest regioonidest, siis see on rakendus teie jaoks.

Skype

Tänapäeval on Eesti kunagisest eduloost saanud omaaegse ja eestlaste seas ülipopulaarse MSN Messengeri mantlipärija. Tänu sellele, et Microsoft selle oma koopasse vedas ja kunagised MSN-i kasutajad tahes või tahtmata teenusega liitis.

Kuigi omajagu kasutajaid oli Skype’il Eestis kindlasti juba enne seda. Tänapäeval peaks neid olema kokku üle 300 miljoni.

Lisaks ennemuistsetele tekstisõnumitele on Skype kindlasti populaarsust võitnud videokõnedega, kuid minul isiklikult on nendega suhteliselt negatiivne kogemus.

Skype’i tasuliste telefonikõnedega pole ma paraku kokku puutunud, kuid arvestades tasuta suhtlemisvõimaluste rohkus, peaks neile olema piisavalt alternatiive.

Viber

Viber tuli kunagi turule, pakkudes tasuta kõnesid üle interneti (VoIP). Juba mõnda aega on sellele teenusele lisandunud ka tekstisõnumid ja kleepsud ehk pisipildid, kas siis sõnumiga või ilma.

Seega on seda rakendust kasutades lootus leida omale suhtluspartnereid lihtsam kui nii mõnegi maailmas populaarsema rakendusega. Viberil on kasutajaid maailmas kokku ligi 250 miljonit.

LINE

Popp ja noortepärane LINE tuleb Lõuna-Koreast ning selle äriplaan tundub olevat keskendunud erinevate kleepsude (stickers) müügile nooremasse vanusegruppi kuuluvatele kasutajatele.

Samas kasutan seda ise juba aastaid suhtlemisel oma vanema (üle 60-aastase) sõbraga Inglismaalt. Nii et kui ka teie hinges on säilinud kübeke nooruslikkust ja krediitkaardil piisavalt raha kleepsuveski käimashoidmiseks, proovige kindlasti järele.

Miskipärast on palju kleepse venekeelsete kirjadega. Erinevatel andmetel kõigub kasutajate arv 200–300 miljoni kasutaja vahel.

Telegram

Kuuldavasti ISIS-e lemmikuks osutunud suhtlusprogramm, mis on kuulus oma privaatsuse poolest, st kõik vestlused krüpteeritakse, et need võõraste silmade ette ei sattuks.

Minu kontaktide hulgas oli kasutajaid veidi alla kümne. Rakendus ise on suhteliselt minimalistlik, pakkudes ainult tekstisõnumite saatmist.

Seega ei mingeid lustlikke emotikone või kleepse, videokõnet või muid vilesid-kellasid. Tõsine suhtlusvahend tõsistele ja pisut paranoilistele inimestele.

Wire

Vähemalt Eesti tehnikaringkondades reklaamiti Wire’it omal ajal kui uut Skype’i. Et omad eesti poisid tegemas jms.

Võrreldes eelnenud suhtlusrakendustega pidi Wire eristuma eeskätt maitseka ja minimalistliku disaini poolest. Ning see tõepoolest kehtib tänini. See tähendab disain ja hea maitse.

Skaibi populaarsust pole see aga paraku senini saavutanud, sest minu kontaktide seas oli sellele vaid 13 kasutajat. See-eest nende maitse- ja ilumeel on tõepoolest tunnustatud ka laiemalt.

Fleep

Uus suhtlusrakendus endistelt Skype’i tegijatelt. Meeskond on 100% vaid eestlased. Rakendus lubab tekstisõnumid ja meilid ühte kohta kokku tuua. Niiet ka seda sõnumirakendust tuleb pidada eeskätt töövahendiks, mitte meelelahutuseks.

Oma kontaktide seast ma ühtegi selle kasutajat kahjuks ei leidnud. Aga idee tundub olevat asjalik ning investorid veenvad, mistõttu võib oletada, et selle rakenduse paremad päevad on alles ees, nii et hoidke sellel silm peal.

Kokkuvõtteks

Mõistagi on veel teisigi maailmas enam või vähem populaarseid sõnumirakendusi nagu näiteks QQ Mobile (860 miljonit kasutajat Aasias), KIK Messenger või Kakaotalk, kuid täna ja Eestis võivad need meile pinget pakkuda vaid eksootikahuvist.

Ülaltoodud rakendustest leiab aga endale sobiva suhtlusrakenduse ka kõige nõudlikum valija. Funktsionaalsuselt on need kõik saavutanud tänaseks päevaks suhteliselt sama taseme peale mõne üksiku nagu näiteks Telegram, mis võib kiidelda väga eristuva funktsionaalsusega.

Seega jääb üle teha oma valik vaid maitseeelistuse alusel. Kui soovite oma vestluseid elustada näiteks lapsemeelsete ja ’coolide’ kleepsudega, siis valite suhtlemiseks LINE-i, tahate aga näidata oma trenditeadlikkust, sobib loomulikult Wire.

Seda kõike muidugi juhul, kui miskipärast ei kõlba suhtlemiseks Facebook Messenger või Skype.

Juhul, kui siiski otsite mõne sõbra või tuttavaga sobivat sõnumirakendust mõtete vahetamiseks, soovitan proovida järjepanu kasvõi kõiki ülaltoodud põnevamaid rakendusi, sest kõik need on tasuta ning kontode tegemine nõuab vaid algelist inglise keelt.

Kui te aga endale sealt sobivat rakendust ei leia, jääb ju alati üle vana hea... telefonikõne.