Esimesena tõi probleemi esile YouTuber SidAlpha, kes ütles oma videos (mida on võimalik näha artikli päises), et mäng kasutab oma visuaalse väljanägemise kohta kahtlaselt palju kasutaja protsessori ja graafikakaardi arvutusvõimsusest. Tootja vastas süüdistustele Steamis, et ressurssi kasutatakse efektide renderdamiseks.

Lisaks sellele tuli mänguga kaasa SteamService.exe fail. Täpselt sama nimega faili kasutab ka Steam ise, et oma teenuseid hallata. Mängu poolt kaasa tulnud fail ärritas erinevaid antiviiruseprogramme, kuna sellega oli võimalik arvuti panna kuuletuma väljastpoolt tulevatele käsklustele. Taaskord teatas tootja, et see fail oli vajalik mängusiseste esemete haldamiseks ning andis kasutajatele esemetele ligipääsu. "Failid ei ole Bitcoini kaevandamiseks ega ka Monero kaevandamiseks," ütles arendaja Okalo Union.

Seejuures oli mäng üles ehitatud nii, et kasutajate jaoks oli kasulik mängu pikka aega käimas hoida - mida kauem kasutaja mängus aega veetis, seda tõenäolisemalt sai ta mängusiseseid esemeid. Ka see viitab, et tegemist oli krüptokaevandamisega seotud lahendusega.

Rääkides mängu esemetest, siis üks nendest oli väga sarnane ja ka sama nimega, kui Team Fortress 2 mängus kasutatav Strange Professional Killstreak Australium Rocket Launcher. Kuna TF2 ese on mängukeskkonnas kalli hinnaga, kuid Abstractismi ese on odav, võis see olla tõenäoline süsteem esemete välja petmiseks - kasutaja ei paneks tähele, et tegemist on teise mängu esemega ning pakuks selle võrra rohkem vastukaupa.

Kohe peale pettuse ilmsiks tulekuks muutis arendaja eseme nime ja kirjelduse ära, kuid sellest ei piisanud. Steami omanikfirma Valve eemaldas mängu keskkonnast, tuues põhjuseks trollimise, pettused ja autoriseerimata koodilõikude saatmise. Lisaks mängule eemaldati keskkonnast ka selle arendaja Okalo Union ja mängu produtsentfirma Dead.Team. Kahju ei olnud õnneks üüratult suur - mängul oli hinnanguliselt umbes 20 000 ostjat, kes kõik maksid mängu eest ühe dollari.

Selle aasta juunis avaldas Valve pärast koolitulistamismängu-skandaali, et eemaldab keskkonnast ainult illegaalsed ja trollivad mängud (selle kohta saad pikemalt lugeda SIIT). Vahejuhtum näitab, et mängude valikul tuleb Steamis ettevaatlik olla.