Meie elame 21. sajandil ning Siiditee on siiski veel olemas ja täiesti toimiv. Kuid tänapäevane Siiditee asub interneti pimedamas nurgas ning seal müüakse keelatud kraami, vahendab ajaveeb The Technorat.

Seoses sellega, et hiljuti pandi see veebileht kinni ning oletatav veebilehe omanik arreteeriti, tahaksin ma täpsemalt rääkida sellest, mis asi on see meie aja Siiditee.

2. oktoobril pani FJB kinni Interneti pimedama poole kõige tuntuma veebilehe Silk Road ning arreteeris selle oletatava omaniku, 29-aastase Ross William Ulbrichti, aka Dread Pirate Robertsi.

Ulbrichti süüdistatakse rahapesus, narkootikumide ja häkkimistööriistade käitlemises.

Foto: ekraanitõmmis

Silk Road on 2011. aastast Pimedas Veebis töötanud anonüümne ostu-müügitehingute jaoks loodud veebileht, kus müüdi igatsorti kraami, alates raamatutest lõpetades LSDga. Silk Roadis oli avalikult kättesaadavad 24400 erinevat toodet, mis olid jagatud 220 kategooriasse.

Kasutaja võis osta nii legaalseid tooteid nagu näiteks raamatuid ja elektroonikat kui ka ebaseaduslikku kraami nagu narkootikume, häkkimise tööriistu ning palgamõrtsukate ja relvade müügimeeste kontakte.

Kuid peamiseks müügiartikliks olid siiski narkootikumid, mis moodustasid 70% kõikidest müüdavatest toodetest. Portaali populaarsuse ning kaubakäibe hulga tõttu kutsuti Silk Roadi põrandaaluseks Amazoniks või eBayks.

Tekib küsimus, et miks siis lasti taolisel veebilehel tegutseda peaaegu 3 aastat. Asi on selles, et veebilehe omanik ning moderaatorid suutsid tagada kasutajatele ja endale praktiliselt täielikku anonüümsuse.

Foto: ekraanitõmmis

Anonüümsuse tagas see, et veebileht asus Pimedas Veebis, millele kasutaja sai ligipääsu läbi nn Sibula Ruuteri ehk Tor'i. Tor teeb praktiliselt võimatuks teha kindlaks internetikasutaja identiteeti ja arvuti asukohta.

Teiseks elemendiks, mis muutis kasutajate jälitamise võimatuks, on elektrooniline rahaühik Bitcoin. Just selle rahaühiku vahendusel toimuski kauba ost ja müük.

Bitcoin on põhimõtteliselt fail, mida ei saa otseselt ühegi isikuga siduda nagu saab teha krediitkaardi puhul. Muide, kui inimesed said teada, et Bitcoinidega saab narkootikume osta, tõusis märkimisväärselt rahaühiku kasutajate hulk ja rahaühiku väärtus.

Kolmandaks teguriks oli veebilehe-sisene krüpteerimissüsteem, mis esineb ka tavalistes e-poodides.

Ostja sai oma tellitud kauba traditsioonilisel viisil: posti kaudu. Müüja saatis kauba kulleri kaudu teele ning saadetise sisu paljastamise tegi keeruliseks see, et saadetiste kogused olid väga väikesed, müüja postkontorisse ise ei ilmunud ning üldjuhul palus müüja ostjal kauba eest enne saatmist ära maksta.

Foto: ekraanitõmmis

Kuidas siis nägi välja Silk Road? Kui kasutaja toksis Tori veebisirvija aadressilahtrisse Silk Roadi aadressi (silkroadvb5piz3r.onion) avanes aken, millesse veebilehe külastaja pidi sisestama kasutajanime, parooli ja asukohariigi.

Seejärel avanes välimuse poolest paljudele tuttav veebileht, mis nägi välja täpselt samasugune nagu iga teine e-pood. Sellel oli samuti kaupade jagamine kategooriate kaupa, igal tootel oli kirjeldus, hind ja pilt, toote müüja kohta käiv info ning ka toote arvustused.

Veebilehel oli ka sõnumite saatmise süsteem, mis võimaldas kasutajatel anonüümselt toote hinna ja transportimise üle arutleda. Avalikumatel teemadel võis arutleda veebilehe foorumis, lisainfo saamiseks võis lehitseda Silk Road wikit ning probleemide tekkimisel võis pöörduda klienditoe poole, mis aitas veebilehest sõltuvaid probleeme lahendada.

Anonüümsuse tõttu on praktiliselt võimatu selgeks teha, kui palju oli Silk Roadil külastajaid ning kui palju oli portaalis püsivaid ostjaid ning müüjaid, kes jäid sinna tegutsema pärast esimest tehingut.

Väidetavalt oli Siiditeel parimatel aegadel umbes 1200 müüjat, kuid püsivaid oli kõigest saja ringis.

Märkimisväärne on see, et analüütikute sõnul oli Silk Roadi portaali rahakäive 1,2 miljonit USA dollarit kuus, millest 10% ehk 92 000 kogunes veebilehe omaniku ja moderaatorite taskutesse.

Silk Roadi aastane rahakäive oli ekspertide sõnul 14-15 miljonit USA dollarit.

Silk Road on nüüdseks kinni pandud, selle oletatav omanik arreteeritud ning ootab kohust. Kui kohus mõistab teda süüdi, veedab ta arvatavasti ülejäänud elu vanglas. Kuid kas selle veebilehe sulgemise ja ühe inimese arreteerimisega saavutati midagi märkimisväärset? Ei, ei saavutatud.

Juba praegu levivad jutud sellest, et lähiajal ilmub veel üks Siiditee ning tekib küsimus, milleks oli siis vaja seda esialgset Silk Roadi sulgeda. Ma arvan, et internetis on üleüldse mõttetu võidelda kuritegevusega sellisel viisil nagu seda praegu tehakse. See ei muuda ega paranda midagi.

Silk Road ei ole halb ainult sellepärast, et seal müüdi narkootikume ja palgamõrtsukate kontaktandmeid, vaid ka seetõttu, et selle paljastamine rikkus BitCoini ja Tori maine, ning nüüd hakkavad tavakasutajad pidama neid narkodiilerite ja muude kurjategijate vahenditeks, mida seaduskuulekas kodanik ei tohiks kasutada.

Mida aga teie arvate Siiditeest? Kas selle sulgemine aitas kuidagi vähendada või kas see üldse mõjutas mingil viisil interneti vahendusel toimuvat kuritegevust? Kas taoline paljastus on mõjutanud teie suhtumist rahaühikusse BitCoin ja Pimedasse Veebi?