Kahjuks on küberkiusamine tõsine probleem ka Eestis. Möödunud nädalal kodust lahkunud Räpinast pärit noore tütarlapse ema väitel õhutasid just Ask.fm-i kasutajad tema tütart enesetappu sooritama, kirjutab Kahvel.ee.

Politsei leidis kodust jalutama läinud tüdruku eile hommikupoolikul elusa ning tervena Viljandist.

Ask.fm-i looja ning tegevjuht on lätlane Ilja Terebin, kes avas portaali 16. juunil 2010. aastal, eesmärgiga konkureerida teise sarnase lehekülje, Formspring.

Terebinil õnnestuski rivaalist jagu saada ning hetkel pakub tema portaal meelelahutust kuni 70 miljonile kasutajale.

Pärast väga kurvalt lõppenud juhtumite ilmsikstulekut on Terebin meediat vältinud.

"Miks sul mingi auk lõuas on?"

Portaalis Ask.fm saab teistele kasutajatele esitada mistahes küsimusi. Paraku on laste fantaasia piiritu ning enamik eestikeelseid küsimusi ning vastuseid on väga ebasündsad.

Näiteks leiab portaalist postitusi "Miks sul mingi auk lõuas on?", "Miks sa nii ilus oled?", "Tee oma ID-kaardist v sünnitunnistusest pilti", "lol sa oled haigelt ilus, et ma jään pimedaks su nägemisest :P head ööd muidu :D".

Nagu viimasest sisestusest näha, ei kasuta mõned liikmed portaali mitte küsimuste esitamiseks, vaid postitavad sinna lihtsalt märkmeid.

Foto: ekraanitõmmis

Ajaveebis Kahvel.ee ilmunud artikli "Ask.fm tekitab pahameelt ka Eestis" (link lõpus) kohta leiab Ask.fm-is sarnaseid vastuseid.

Kasutaja Carina leiab, et fakt, et kedagi kuskil kiusatakse, ei ole piisava ajend Askist lahkumiseks. Sarnaselt Carinaga ütleb ka Laura, et kuna teda keegi ei mõnita, ei kavatse ta ka Aski-kontot sulgeda. 19-aastane Gabriela kirjutab, et isegi kui keegi soovitab tal Askist lahkuda, ei kavatse ta seda teha.

Portaal peab tegutsema

Portaali Rate.ee asutaja ning riigikogu liikme Andrei Korobeiniku sõnul tuleks portaali Ask.fm tegijatel kiirelt reageerida.

Korobeinik näeb lahendust tõhusamas tagasisidesüsteemis ning töötajates, kes pidevalt tegelevad kaebuste lahendamisega.

Veebikonstaabli Maarja Punaku väitel pöördutakse küberkiusamisega seoses veebikonstaabli poole igapäevaselt, Ask.fm-iga seoses umbes 4-5 korda kuus. Punak leiab, et see on selge märk küberkiusamise levikust Eestis.

Enamasti on kiusamise viisiks paljude sobimatute kommentaaride või küsimuste postitamine, aga ka teisest inimesest solvavate või ebasündsate piltide postitamine, selgitab Punak.

Veebikonstaabel toob välja, et sellistel puhkudel on abiks andmekaitse inspektsioon, kelle kaudu saab nõuda postituste eemaldamist.

Eestis esineb ka kiusamisjuhtumeid, kus ohvri nime all tehakse nii-öelda libakonto või kasutatakse kunagi teada saadud paroole ning postitatakse siis solvavaid või inimest halvas valguses näitavaid teateid.

Kõik algab kodust

Korobeinik leiab, et küberkiusamise probleem ei erine olulisel määral näiteks koolikiusamisest.

Riigikogu liige rõhutab, et sellistes olukordades on kõige suurem roll alati perekonnal.

Lastele peab seletama, et internet ei erine "päriselust" – internetis kehtivad täpselt samasugused reeglid, ütleb Korobeinik.

Samastust päriseluga kinnitab ka Punak, tuues välja, et teise isiku identiteedi ebaseaduslik kasutamine on kuritegu, mille eest karistatakse kuni kolmeaastase vangistusega.

Veebikonstaabel kutsub noori, aga ka täiskasvanuid, ükskõik millisest internetis tekkinud suhtlusprobleemist teada andma kas siis emale-isale, õpetajale, veebikonstaablile või muule usaldusisikule.

Korobeiniku väitel ei esinenud portaalis Rate.ee kiusamise juhtumeid tänu efektiivsele moderaatorite struktuurile, kes vägagi operatiivselt sulgesid pahatahtlike kasutajate kontosid.

Korobeinik: "Ask.fm-i tiimil väga lihtsaid valikuid ei ole. Tulevaste probleemide lahendamiseks võiksid nad kasutajatele pakkuda tõhusamat tagasiside süsteemi ja võtta tööle inimesi, kes hakkavad saabuvate kaebustega tegelema."

Ask.fm on Läti idufirma poolt loodud veebiportaal, kus huvilised saavad kasutajatele erinevaid küsimusi esitada. Portaal avati 16. juunil 2010.

Pärast 14-aastase Hannah Smithi enesetapujuhtumi avalikustamist on kasutajate arv tõusnud 70 miljonini.