Omaette nähtus on pühadeaegsed eripakkumised. Pole võrgumängu, mis ei kasutaks pühasid kui võimalust teha turunduskampaaniat ja mis ei magaks maha võimalust meelitada kodudes logelejaid kuvarite ette.

Eriti võimsalt, jaburalt ja teinekord ka nutikalt käsitlevad arendajad jõulusid ja vana-aastaõhtut – ikka selleks, et pakkuda tõenäoliselt niigi krooniliselt üksikutele mänguritele meelelahutust ja et vahest hoida mõnda nende seast ka eemal enesetapust.

Tänavune aastalõpp ei erine kuidagi varasematest ning võrgumänguilm on täis igasuguseid kingitusi, boonuseid, erimissioone, eriauhindu ja eritotrusi. Järgnevalt väike ülevaade silma jäänust.

Sõda, sõda, sõda!

Valgevenelaste stuudio Wargaming loodud ülipopulaarne World of Tanks on ikka pidanud au sees kõikvõimalikke pühi. Eriboonuseid pakutakse nii Esimese kui Teise maailmasõjaga seotud tähtpäevadel kui ka aasta viimasesse nädalasse mahutuvail pühadel.

Tänavu oli Tankiilma võrgupoes avatud advendikalender, kus pakuti soodushinnaga osta selliseid sõjamasinaid ja boonuseid, mida muul osal aastast kas üldse ei müüda või müüakse hingehinna eest – kõik ikka selleks, et jõululahingud aset leiaks!

Kuid ka need mängijad, kes ei raatsinud kukrut kergendada, said väikese üllatuse osaliseks, milleks oli Saksa Panzer II erimudel D ning paras ports pisinänni, millega kas on võimalik oma tankimeeskondade võitlusvõimet tõsta, või – kellele see näib üleliigne – mängupoes mängusisese raha eest maha müüa, et endale midagi muud soetada.

World of Warplanes (ekraanitõmmis)

Veidi loomingulisemalt läheneb aastalõpule sama stuudio World of Warplanes. Vahest on põhjus selles, et õhusõda pole roomikute raginaga võrreldavat populaarsust saavutanud ning seetõttu vaevutakse ka huviliste ligitõmbamiseks rohkem trikitama.

Igatahes saab sõjalennukite mängus tõtata seekord erilisse „lumepallilahingusse“ lendava taldrikuga, mille aluseks on kahtlemata vandenõuteooriatest tuntud natside Haunebu. Ka kannab aparaat Saksa värve ning samuti germaanlusele viitavat nime Odin 42M.

Olgu kohe öeldud, et tegelikkuses pole säärast aparaati eksisteerinud ning eks see teebki kummalist võnkuvat heli tootva ning mingit elektrirelva kasutava aparaadi lendamise päris lustakaks.

Teatud hulga võidetud lahingute ja alla lastud vaenlase taldrikute eest saab boonuseks suhteliselt tarbetut virtuaalnänni: ilutulestikurakette ja muud säärast. Kahjuks pole seda nodi võimalik ka mängupoes mängurahaks teha.

Nii Tanki- kui ka Lennukiilm pakkusid jõulude ajal ka lühikeseks ajaks privilegeeritud mängija staatust kõigile kundedele.

Põhjapõdrad ja lumememmed

Defiance (ekraanitõmmis)

Planeedil Maa, ent kauges tulevikus aset leidev võrgupõhine kõmmutamiskeskne rollimäng Defiance ehk Trots – mis on muide seotud samanimelise sarjaga, kuid üsna keeruline on öelda, kumb põhineb kummal, sest sarja tootjad on käinud välja veidra veksli arendada sarja edasi selle põhjal, mis mängus toimub – on pühade tähistamisel läinud pigem lustlikkuse teed.

Mängijal on nimelt võimalus mööda Kalifornia maastikke oma bagi või maastikukulguriga ringi kimada (või ka joosta, kuid Defiance’i maailma suurus muudab selle peagi nüriks) ning otsida üles ootamatutesse kohtadesse peidetud põhjapõtru.

Nende leidmine annab boonuspunkte ja võimalik on võita endale põdrasarvekujuline peakate.

Jõulumeeleolu tekitamiseks toimub aeg-ajalt ka sündmusi, kus lumi tuleb subtroopikas maha ja valgeks saab maa ning tormis ja udus tuleb madistada taevast sadavate pahalastega, kellelt on võimalik saada tavalisest paremat trofeenodi.

Veel on siia-sinna subtroopilisele maastikule pandud püsti rõõmsad lumememmed, kellele on kätte meisterdatud oksaraagudest tulirelvad – sest eks tapariistade kasutamine, täiendamine ja hankimine moodustabki ju Defiance’i kohati korduvaks muutuva põhitegevuse.

Jõuluvandenõu

The Secret World (ekraanitõmmis)

Hoopis teist teed on läinud vandenõuteooriatega opereeriv rollimäng The Secret World.

Muidugi saab siingi hankida endale päkapikukostüüme, põdrasarvedest peaehteid, virtuaalset tulevärki, lumememmesid ja kuusekesi, kuid tõesti tuleb tegijate (milleks Norra stuudio Funcom) ees müts maha võtta.

Mängijale pakutakse erilisi jõuluülesandeid, mis oma keerukuselt, leidlikkuselt ja haaravuselt ei mõju kuidagi suvalise meelituspreemiakesena, vaid moodustavad orgaanilise osa sellest universumina suurest mängust.

Ehitada ikkagi terve ülesande käsitlus sellele, nagu oleks üks salaühing Mozarti mõrvanud ning luua selle ümber nupukas seiklus, mille lahenduse võti peitub kuulsa helilooja loomingu tundmises, väärib ise auhinda tänavuste pühade mängumaailmas. Müts maha ja häid pühi!

Nii siin käsitletud kui ka teiste mängude pühadeboonused kestsid mõnel juhul ainult jõulupühadeni, kuid kestavad mõnel juhul veel jaanuarini või isegi uue aasta esimese kuu lõpuni.

Nii et ka neil, kes on veetnud pühad viksilt ja viisakalt pere keskel, on võimalik kätt proovida ja tagantjärele virtuaalmaailma pühadesse sukelduda.