See võimaldab heli ja pilti ühelt seadmelt teisele suunata, nt telefonist telerisse, ja vabastab ka vajadusest oma kraamile palju salvestusruumi hankida.

Sa ei pea enam isiklikku, kümnetesse gigabaitidesse ulatuvat muusika- või videokogu alal hoidma, koosta YouTube'is ja Spotifys esitusloendeid ning faile reaalselt omada pole vajagi.

Kui seadme, teenuse või internetiühendusega midagi juhtub, on küll pahasti, aga hei – sa elad aastas 2015 ja oled sõbrannade kinnitusel lahe. Mis ikka juhtuda saab?!

Striiming 2.0: loo ise striim!

Striiming on, jah, juba tavapärane, aga nüüd hakkab pead tõstma selle väikevend livestreaming ehk otsevoog.

Ka selline asi on on väga mugav. Paigaldad nutiseadmesse vajaliku äpi, võimaldad sellele teatud õigused (ligipääs mikrofonile ja kaamerale vms) ja – vamos!

Enamikele on see hetkel pigem mugavusteenus: meeldiv, aga mitte vajalik. Siiski tuleb ette olukordi, kus tahaksid ümbritsevat salvestada, näiteks jalutab tänaval vastu Penelope Cruz või külastad swingerite klubi. Otsevoo loomine kuluks ju marjaks!

Põhimõtteliselt kuulutab see uue ajastu algust, kus igaühest võib saada näiteks YouTube'i staar. Haara inspireerival – või lihtsalt sobival – hetkel nutiseade ja tasuta alla laaditav äpp.

Kuna livestreaming on kerge, mugav ja kindlasti moekas, nähakse siin juba ohtu sotsiaalvõrgustikele – vähemalt lühivormidel põhinevatele nagu Twitter ja Vine.

Meerkat ja Periscope

Sõnasabast haarates: hetkel hinnatuimaid otsereportaaži-rakendusi on Twitteri loodud Periscope, mida Engadgeti esindaja julgeb nimetada juba seni parimaks üldse (seda toredat ülevaadet/olemuslugu tasub lugeda!).

Ega selliseid rakendusi veel palju polegi, seni tuntuim on Meerkat, mis leidis hiljuti ka kõvasti uusi kasutajaid ning investoreid.

Kui suured staarid hakkavad peagi taipama, et otsevoog on mõjusam turundusvahend kui Twitteris säutsumine, algab ilmselt ka selle tõeline võidukäik, mis tõesti ka sotsvõrgustike populaarsust ohustab.

Mis veel toredam, otsereportaaži saab ka salvestada ja täiendada, siin on abiks näiteks vaatajate reaalajas kommentaarid (neid saab peita ka) ja Periscope'is isegi algelised eriefektid (südamekesed ekraanil, mis säilivad ka korduvvaatamise ajal).

Samuti võib voogu rikastada oma geoasukoha näitamisega, mida pole küllap kogu aeg vaja, aga mis võib materjali autentsust kinnitada, kui enda sõnul näiteks sõjakoldes asud.

Luua saab nii avalikke kui ka "era"vooge, millele ligipääsevad isikud on looja valida. Ja pikkus pole tingimata piiratud, sul ei pruugi lihtsalt lõpetades leiduda piisavalt salvestusmahtu, et seda andmekandjale jäädvustada.

Nii et kõik reportaaže vorpima?!

Ainuke probleem on, et nii Meerkat kui ka Periscope on hetkel saadaval ainult Apple'i nutiseadmetele. N-ö massidesse jõudmiseks tuleks kärmelt väljastada ka Androidi-äpid ja mõelda teistelegi variantidele (Windows 10? Nutitelerid?).