Praegused vahendid ei võimalda VR-i muuta vähem kohmakaks ja füüsiliselt ebamugavaks... aga selgub, et odavam saaks see olla küll.

HTC katsetab Hiinas uudset strateegiat, kuidas oma VR-platvorm Vive senisest oluliselt taskukohasemaks muuta.

Seni oli nii, et peakomplekt maksis 500-600 eurot ja selle toetamiseks oli vaja võimsat arvutit koguhinnaga tõenäoliselt 1000-2500 eurot. See summa oleneb sellest, kui sujuva jõudlusega lepid.

Nüüd on esialgu vaid Hiinas aga nii, et HTC ning selle koostööpartnerid Dalian Television ja Beijing Cyber Cloud testivad virtuaalset reaalsust veebiteenusena, kus peakomplekti toetab vaid digiboks, mis kõike serverist voogedastab.

Boksi soetamine on palju odavam kui võimsa arvuti oma ning lisaks ei pea kasutaja jändama tarkvara paigaldamise, töölesaamise ja uuendamisega, kogu "must töö" toimub teenusepakkuja serveris.

HTC Vive'i-osakonna tippjuht Alvin Wang Graylin võrdleb seda Spotifyga, kus muusikapalade asemel on VR-videod ja -äpid.

Mida selline lõbu maksab? 3000 jüaani deposiittasu, mille võib teenuse tellimuse lõpetades tagasi saada, ja kuutasu umbes 500 jüaani, see on veel täpsustamata. Ehk siis meie rahas vastavalt 380 eurot deposiiti ja 65 eurot kuus.

Ilmselt võib nõustud, et VR-iga tutvumine on nii senisest palju odavam. Kes aga väga tahab, ostku tavahinnaga komplekt päriseks.

Teine variant on Vive päriseks osta ja aastane pilveteenuse abonoment soetada, mis maksab kokku 6688 jüaani ehk 850 eurot. See enam nii soodne pole muidugi.

Vive on Rifti ja PlayStation VR-i kõrval tõenäoliselt tuntuim-levinuim virtuaalreaalsuse platvorm.