Eestis pole WanaCry seni teadaoleva põhjal erilist laastamistööd teinud – ilmselt oleme me usinad Windowsi uuendajad ja kahtlastel failidel mitte klõpsajad –, aga kõigile hättasattunutele on nüüd üks uus abivahend välja pakkuda.

Selle nimi on wanakiwi ja see loodi WannaKey põhjal, mis on juba kunagi varem loodud arvutifailide dekrüpteerimise vahend.

wanakiwi töötab kuuldavasti paljudel Windowsi opsüsteemidel nagu Vista, XP, 7, Server 2003, Server 2008 ja 2008 R2.

Paraku ei saa vähemalt seni sajaprotsendilist edu loota ja 64-bitistel Windowsi opsüsteemidel on seda veel vähe testitud. Lisaks toimib lahendus ainult siis, kui arvutit pole pärast nakatumist suletud või taaskäivitatud - või mälukohta, kus võti on talletatud, pole üle kirjutatud.

WanaCry saabumine kujunes suurimaks lunaraha nõudva pahavara rünnakuks senises ajaloos.

See tabas 12. mail 300 000 Windowsi arvutit enam kui 150 riigis ning lõi ajutiselt rivist välja muuhulgas Ühendkuningriigi terviseteenistuse masinad.

WanaCry küsib pantvangi võetud arvutifailide dešifreerimise eest 300 USA dollarit Bitcoini vääringus ja annab summa ülekandmiseks nädala.

WanaCry loojatest häkkerid varastasid selle kasutuselevõtmiseks vajamineva info USA riiklikult julgeolekuagentuurilt NSA.