iOS 11.3 ilmus 29. märtsil ja vahepeal on muutunud allalaaditavaks edasiarendused 11.3.1, 11.4 ja 11.4.1, aga kuna kõik Apple'i nutiseadme kasutajad pole neid kindlasti paigaldanud ja loo pealkirjas mainitud kummalise vea eemaldab kindlasti ainult 11.4.1, siis võib jutu olevikuvormi jätta.

Küberturvaasjatundja Patrick Wardle kirjeldab oma ajaveebis 11.3-s või vanemas iOS-is peituvat tarkvaraviga, mille tulemusel ei saa Apple'i nutiseadmes enamikes suhtlusäppides (iMessages, WhatsApp, Facebook Messenger jm) tippida ja saata sõna "Taiwan" või selle riigi lippu kujutavat emoji’t, sest nutiseade jookseb kokku.

Hangumine kipub suurema tõenäosusega juhtuma seadmete puhul, kus piirkonnaks märgitud Hiina või keeleks seal räägitavad põhikeeled.

Vea ilmnemise vastu aitab iOS 11.4.1 paigaldamine või ajutiselt mõne teise keele või piirkonna valimine, väidavad seda proovinud veebis.

Millest selline imelik jama? Asi selles, et kui tehnoloogiafirma tahab Hiinas tegutseda, siis tuleb ka leppida sealse valitsuse paljude veidrate ettekirjutustega. Kuna Hiina võimud on aga võtnud nõuks, et maailm ei tohiks Taiwanit iseseisva riigina vaadelda, siis peab seda sõna tsenseerima.

Kindlasti on viga kadunud ainult paari päeva eest ilmunud 11.4.1-s, aga see eksisteerib juba enam kui kaks aastat. Apple’i opsüsteem on suletud koodiga, mis tegi vea ja selle põhjuse leidmise raskemaks. Wardle jõudis selle jälile telefonimälu ja süsteemitaastefaile uurides.

Apple’i tarkvaraloojad ei tahtnud usutavasti sundida nutiseadmeid kokku jooksma, vaid lasta Taiwani sõna või emoji’t automaatselt eemaldada. Kuna aga midagi läks valesti, siis hakkas sõna või emoji reaktsiooniks tekkinud tühikood (null code) nutiaparaate kokku jooksutama.