Taoline samm sündis reaktsioonina Jaapani uuele „kodujagamise“ (jpn minpaku) seadusele, mis 15. juunil jõustus.

Uus seadus nõuab, et Airbnb-majutajad registreeruksid vastavas valitsusametis ja nõustuksid pinda rentima vaid piiratud aja jooksul.

Tegemist võib olla esimesega paljudest rahvusvahelistest vabamajutusmajandust piiravatest meetmetest; ka Pariisi kohus peaks veel juuni jooksul langetama otsuse, millest sõltub 43 000 majutuskoha edasine seaduslik staatus.

Sedamööda, kuidas üha rohkem turiste Jaapanit külastama on hakanud, on saareriik viimase aasta jooksul suuresti reguleerimata kodujagamisteenuse pakkujaid üha jõulisemalt kammitsema asunud.

Alates 15. juunist peavad koduomanikud hotellide ja ryokan-tüüpi traditsiooniliste võõrastemajade tuleohutust ja turvalisust hädaolukordades tagavate seaduste alusel kodujagamisvolituse saamiseks föderaalametkonna juures registreeruma. Samuti piiratakse majutuspinna rentimist kuni 180 päevale aastas.

Ehkki reeglid võivad tunduda ranged, on taoline süsteem tõenäoliselt parem kui praegune olukord — hall ala, milles Airbnb-elamispindade tegevus võib kergesti sattuda vastuollu keerukate (ja mõnel pool puuduvate) kohalike seadustega.

„Me oleme Jaapani majutusjagamise seadusandlust juba mõnda aega toetanud. Oleme teinud selle väljatöötamisel koostööd valitsusega ja usume, et see aitab senisest suuremal hulgal inimestel oma kodusid Airbnb vahendusel jagada.

Selgete kodujagamisreeglite puudumine on muutnud paljud inimesed ettevaatlikuks järgmise sammu astumise ja kodujagamisteenuse ulatuslikuma pakkumise alustamise ees. Uus seadus lahendab selle probleemi,“ kuulutas Airbnb pressiteates.

Enne seaduse jõustumist juba broneeritud majutusajad — ka registreerimata majutuspindadele — jäävad kehtima. Majutuskohtade kuulutused on siiski maha võetud, et keegi samu kohti järgmiseks broneerida ei saaks — vähemalt mitte enne, kui elamu või korter on korrektselt registreeritud.

Neil, kes planeerivad eelseisvat reisi ja soovivad kasutada Airbnb teenust, tuleks arvestada sellega, et kõik Airbnb kaudu majutusteenuse pakkujad Jaapanis peavad kliendile esitama registreerimiskoodi — sellise, mille kaudu teenusepakkuja saab kinnitada oma teenuse seaduslikkust.

Keeruliste olukordade vältimiseks soovitatakse pöörduda turismivaldkonna spetsialistide poole, kes aitavad broneerida toa hotellis või igakülgselt volitatud ryokan’is.