„5G võrke kasutatakse tulevikus suhtlemiseks kõikjal ja kõigi poolt. Mul on väga hea meel, et meil õnnestus deklaratsioon allkirjastada,“ märkis ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

„See näitab, et liikmesriigid mõtlevad tulevikule ja on valmis viima Euroopa digitaalset konkurentsivõimet järgmisele tasandile. 5G võimaldab kiiremaid mobiilse interneti ühendusi kogu Euroopas ja aitab kaasa uute tehnoloogiate välja arendamisele, nagu ühendatud autod, uuenduslikud tööstuslikud seadmed, e-tervise algatused jne,“ lisas Palo.

Deklaratsiooni abil kinnitavad liikmesriigid valmisolekut edendada Euroopat juhtiva 5G turuna ja leppida edaspidi kokku tulevases 5G standardis.

Samuti rõhutatakse vajadust luua õiged eeltingimused 5G täieliku potentsiaali ärakasutamiseks (näiteks 5G võrkude jaoks vajalike raadiosageduste kättesaadavus ja sageduste piiriülene koordineerimine).

Deklaratsiooni allkirjastasid 28 EL-i liikmesriigi telekommunikatsiooni valdkonna ministrit ja kõrgetasemelist esindajat, lisaks Norra.

Prognoosi kohaselt on aastaks 2020 maailmas hinnanguliselt 26 miljardit internetiühendusega seadet ning 70% inimestest omab nutitelefoni.

5G on seetõttu ELi digitaalse ühtse turu, tuleviku tööstusharude, kaasaegsete avalike teenuste ja uuenduslike rakenduste üks peamisi tugisambaid.

See võimaldab soodustada ühenduvust ja tagada, et tarbijad ja ettevõtted saaksid kasu kõigist Euroopa tööstussektoritest, mis on samal ajal hädavajalik Euroopa konkurentsivõime suurendamiseks.

„5G tagab sujuva ja asukohast peaaegu sõltumatu ühenduvuse mitte ainult üksikutele kasutajatele, vaid ka eri seadmetele eri majandussektorites,“ lisas Palo.

Viienda põlvkonna võrgutaristu ehk 5G on tehnoloogia, mida on meil tarvis juba lähitulevikus ja mis toetab maailmsete majanduslike ja ühiskondlike tegevuste digitaliseerimist.

See on hädavajalik, et tagada suhtlemisvõimalused ka tulevikus, kui võrku on ühendatud miljardeid seadmeid, mis peavad olema ühendatud igal ajal ja igas kohas.

5G suudab pakkuma meile kordades suuremaid andmemahte ja garanteeritud kvaliteediga ühendust. 5G standard peaks plaanide kohaselt valmis saama aastaks 2020.