MS teatas ka, et plaanib Windows 10-ga kolme aasta jooksul miljard seadet koloniseerida. Seda suuresti tänu tasuta jagamisele esimese aasta jooksul.

Nüüd on esimene aasta täis (ja paar nädalat peale ka). Win 10 on jõudnud 350 miljonile seadmele ja tegutseb juuli seisuga 21,13% arvutites ehk igas viiendas internetiühendusega arvutis, mis maailmas kasutusel.

Senine hoog on pealtnäha kadestusväärne ja miljardiriigi loomine kenasti "graafikus": kolmandiku aega möödas, kolmandik eesmärgist saavutatud. MS teatas siiski hiljuti, et ei usu enam kolme aastaga miljardile seadmele jõudmist.

Miks? Forte pakub välja kolm põhjendust. Ilmselt on terake tõtt kõigis.

Win 10 edasist kiiret levikut võib kindlasti takistada tõik, et seda pole enam nii kerge tasuta hankida (kuigi nippe paistab selle saavutamiseks leiduvat).

Kindlasti takistab levikut ka Windows 10 eelkäija Windows 7 populaarsus. Nimele sobivalt peagi seitsmeaastaseks saav opsüsteem on endiselt rahva lemmik. Ja juuli seisuga enam kui kaks korda populaarsem (turuosa 47,01% vs 21,13%).

NetMarketshare: opsüsteemide jagunemine arvutites, 2016. a juuli

Kolmandaks hakkas mulle silma uudis, mis aitab isegi edukamalt (või siis täiendavalt) selgitada, miks Microsoft muutus "miljardiprognoosi" suhtes pessimistlikuks.

Nimelt ei suuda Windows 10 kohe üldse USA firmasid enda poole meelitada. Kohe üldse. Aga see on suur ja tähtis turg.

Turu-uuringu- ja konsultatsioonifirma Softcheck väidab uuris 169 USA firmat, mis jooksutavad kokku 400 000 arvutit, ja leidis, et Win10-le on kolinud neist 0,75%. Jah, isegi mitte protsent.

Mida nad siis jooksutavad? Üllatust pole. Muidugi Windows 7, tervelt 91% kõigist 400 000-st arvutist. Kusjuures 2015. ja 2016. aastate võrdluses on Windows 7 masinate osakaal suuresti kasvanud, 18% võrra!

Okei, Windows 7 ja 10 annavad kokku 92% arvutitest. Milline opsüsteem on ülejäänutel? Peamiselt Windows 8/8.1 ja XP, kusjuures nüüdseks ligi 15 aasta vanusel XP-l on siin kerge edumaa!

Softchecki kommentaarist olukorrale leiab veel kaks huvitavat punkti:

* vanakese XP küljes on kinni eriti suurfirmad

* firmad ei paista tundvat vajadust Windows 7 hüljata, kui pilvepõhised rakendused normaalselt töötavad

Softcheck usub, et Win 10 eelised on kõrgem turvalisus, puutetundlike ekraanide kasutamise võimalus ja arenenud tehisintellekti kaasamine nagu digiabiline Cortana. Kui ettevõtjatele sellised hüved "kohale jõuavad", on oodata ka rohkem Win 10-le kolijaid.