Uus põlvkond tähendab siinses kontekstis:

* Microsofti puhul, et ilmub esimene Windows 10 telefon, mis üldse VR-i toetab

* Google'i puhul, et ilmub platvormi Cardboardi mantlipärija Daydream, mis on opsüsteemi Android 7.1 osa ja saabub tarkvaralise täiendusena

Daydreami ilmumispäevaks on välja hõigatud 10. november. Loota võib, et Google hoiab tähtajast kinni.

Kindel on aga see, et Google'i peakomplekt Daydream View ilmub müügile 10. novembril Play Store'is ja valitud tavapoodides. Seda esialgu viies riigis: USA, Kanada, Ühendkuningriik, Saksamaa ja Austraalia.

Hinnaklass on vastuvõetav: näiteks USA-s 79 dollarit Verizoni ja Best Buy kaudu; Ühendkuningriigis 69 naela Carphone Warehouse'i ja EE kaudu; Kanadas 99 dollarit Best Buy, Belli, Rogersi ja Telusi kaudu.

Daydream on esialgu kättesaadav kahele Google'i enda telefonile Pixel ja Pixel XL. Android 7.1 elab beetakujul ka telefonidel Nexus 5X ja 6P ning tahvlil Pixel C.

Kõik teised peavad Android 7.1 ja seega Daydreami ootama detsembrini ning muidugi sõltub reaalne levik seadmetootjatest, kes peavad selle ise oma valitud mudelitel ühilduvaks ja allalaaditavaks muutma.

Seni sai Androidi telefoni omanik VR-i kogeda ainult Google Cardboardi või Gear VR-i abil.

Alcatel Idol 4S (Foto: tootja)

Windowsi VR

Windows 10 telefonide VR-avapauk on paraku isegi piiratum kui Androidil.

Esiteks muidugi seetõttu, et maailmas on kasutusel vähe Windows 10 telefone. Teiseks põhjusel, et esimene VR-võimekusega isend ilmub ainult USA-s ja seda saavad osta ainult T-Mobile'i kliendid või selleks hakkajad.

Esimene pääsuke on uuendatud variant Alcateli juulis ilmunud mudelist Idol 4S. Põhinäitajad on muide täitsa head: Snapdragon 820 kiip, 4 GB töömälu, 64 GB andmeruumi, 5,5-tolline ekraan (1080 x 1920 pikslit, algsel variandil oli muide 1440 x 2560, aga ju see hakkas liialt akule).

Seadet saab Continuumi teel "arvutiks muuta" ning seda sõrmejälje abil avada, sest kasutusel on Hello ja tagaküljel on sõrmejäljesensor. Hind USA-s on 470 dollarit. VR-peakomplekt on kohe kaasas.

Microsoft lubas mais Computex-messil, et Win10 VR hakkab sõbrustama ka HoloLensi tarkvaraga, et seadmetootjad saaksid soovi korral tulevikus peakomplekte luua, mis pakuvad nii virtuaalset kui ka liitreaalsust ja ehk isegi nende segu.

Oeh... pikk artikkel, vähe kindlat infot. Praegu võime ainult kindlad olla, et nii Daydream kui ka Windowsi telefonide VR on ilmudes ilmselt sisuga pigem vähevarustatud. Pole vist mõtet oma olemasolevaid virtuaalseid reaalsusi kohe pausile panna, et uute poistega tutvust teha.