BUILD-ilt jõuab avalikkuse ette alati ka põnevaid uudiseid. Nende põhjal võib öelda, et Windows 10 ootavad enne aasta lõppu põnevad uuendused, nii tarkvara arendaja kui ka tavakasutaja seisukohast.

Win10 äsjane suur uuendus Creators Update eeldab, et paljudel kasutajatel on suur huvi 3D-sisu loomise ja liit- või täiendatud reaalsuse vastu, mis tundub pehmelt öeldes optimistlik.

Tõenäoliselt septembris ilmub allalaadimiseks aga teine suur uuendus Fall Creators Update, mis tundub juba palju praktilisem, kasulikum ja Win10 arengu seisukohast kaalukam.

Loetlen siin suvalises järjekorras Fall Creators Update'i uuendusi.

* Varem sai Windowsis sisu kopeerida erinevate rakenduste vahel, nüüd hakkab see toimima suisa eri seadmete vahel. Kusjuures asi ei piirdu Windowsiga, vaid Apple'i ja Androidi nutiseadmed on ka kambas.

See muutub võimalikuks tänu sellele, et clipboard ehk andmete ajutise säilitamise panipaik saab pilvetoe. Sisu ei kopeerita lihtsalt seadmesse, vaid pilveserverisse, kust see võib mugavalt ka teise seadmesse liikuda.

Mis peamine: kasutaja mingit lisatarkvara paigaldama ei pea. Lihtsalt lõika ja kleebi nagu mullu ja muistegi! Toimib nii teksti kui ka pildi puhul.

* Timeline (ajaliin) näitab kõike, mida kasutaja varem tegi, soovi korral on kergem mingisse punkti või mingi äpi juurde tagasi hüpata. Kasuks, kui eri seadmeid kasutad.

* Ka digiabiline Cortana jälgib kasutaja tegevust seadmest hoolimata. Mäletab näiteks, et kirjutasid eelnevalt mingis seadmes dokumenti ja pakub mujal võimalust seda jätkata.

* Fluent Design Systemi nimeline lahendus peaks muutma kergemaks luua äppe, mis töötaks igal Windowsi seadmel samamoodi, olenemata näiteks sisendseadmest või ekraanist.

Äpp teeb ise kindlaks, milliseid sisendeid kasutama peaks (puuteekraan, hiir, klaviatuur, mikrofon, kaamera jm) ning kohendab pakutavad valikud vastavaks.

See tähendab, et valmisolevat äppi on ka teoreetiliselt kergem kasutada mingil uuel Windowsi seadmel, kuigi äppi luues sellega veel arvestada ei osanud.

* Windowsi e-poodi jõuab aasta lõpuks olulisi äppe, mida seni polnud, mh Autodeskilt ja SAP-ilt. Tulekul on ka iTunes.

* OneDrive'i pilves hoitavad failid on näha kõigis arvutites, kuhu logid, ja neid saab avada ja kasutada ilma vajaduseta neid kindlasti seadmesse laadida. Hoiab ruumi kokku.

* Fall Creators Update'iga ilmub ka sotsiaalmeediasõltlasi huvitav sisu loomise äpp Story Remix, mis laseb mugavalt pilte, videot, muusikat ja mitmesuguseid efekte kokku segada. Tulemusele saab ka näiteks oma käega peale sodida ja 3D Paintis loodud ruumilisi objekte lisada.

Ei maksa unustada, et Apple väljastas hiljuti sarnase äpi Clips ja seda laaditi esimese nelja ööpäeva jooksul alla miljoni digikoopia jagu.

Story Remix erineb rivaalidest süvaõppe-algoritmi kasutamise poolest, mis üritab näiteks vajalike piltide leidmise sinu eest ära teha ja peaks klippide koostamise veelgi mugavamaks muutma.

Äpi täisvariant ilmub septembris koos Fall Creators Update'iga, Windows Insiderid saavad nuditud töösoleva variandiga tutvuda alates järgmisest nädalast, kus see kannab nime Photos.

* Microsoft lisab Windows 10-le võimaluse kolme erinevat Linuxi distrot otse Windowsi keskkonnas jooksutada: OpenSUSE, Fedora ja Ubuntu.

Kasutamine on lihtne. Käivitad Win10 masinas Developer Mode'i režiimi ja seal Linuxi toe, sisened e-poodi ja laadid distro klõpsti alla. Need jooksevad virtuaalkeskkonnas, aga sarnaselt täispaigaldatud variandiga. Eraldi virtuaalmasinat pole enam vajagi.

MS loodab sellega rohkem veebiteenuste arendajaid oma õuele meelitada, kes seni on pigem samaks tarbeks Linuxi keskkonda eelistanud. Rääkimata (üli)õpilastest, kes saavad veel ühe hea põhjuse opsüsteem Windows 10 S paigaldada, kui tahavad koodi kirjutada.

Kokkuvõttes

võib öelda, et Fall Creators Update muudab Windows 10 veelgi sarnasemaks selle Noa laevaga, millisena MS oma opsüsteemi algusest peale kujutles. Palju eri sisu on kergesti kättesaadav ka eri seadmete ja opsüsteemide vahel liikudes.

Opsüsteem Windows 10 jookseb praeguseks poolel miljardil seadmel, mis maailmas kasutusel. Saame näha, kas koolidele mõeldud Win10 erivariant S ja suur täiendus Creators Update 2 suudavad aidata sellel numbril peagi kahekordseks kasvada.

Just miljardit seadme asustamist esimese kolme aasta jooksul Microsoft Win10-ga püüdma asus, kui opsüsteemi 2015. a juulis välja lasi. Sellest on nüüd aasta ja kolmveerand möödas.