Messenger Lite on põhimõtteliselt seesama Messenger, millest on eemaldatud paljud kõrvalise tähtsusega võimalused. Rõhk on taas sellel, miks me selle üldse nutiseadmesse paigaldame: tšättimine ehk kiirsuhtlemine.

2014. a aprillini oli Facebooki põhiäpis võimalik nii Facebooki keskkonda kasutada kui ka kiirsuhelda. Siis löödi need aga lahku: kes tahab oma FB kontaktisikutega tšättida, peab Messengeri paigaldama.

See ei tähendanud aga, et Messenger keskenduski kiirsuhtlemisele. Lausa vastupidi, nii sotsiaalvõrgustik kui ka suhtlusäpp on tasapisi ehitatud aina suuremateks iseseisvateks keskkondadeks. Messengeris saab hääl- ja videokõnesid teha, lihtsakoelisi videomänge toksida, raha saata jpm.

Mainitud tegevused mõjuvad pideva andmeside tõttu nutiseadmele aga väga koormavalt ja vajavad ka suhteliselt kiiret internetiühendust. Arenevatel turgudel on paljudel aga meie mõistes pigem aeglased Androidi seadmed ja viletsad internetiühendused. Seega otsustas Facebook neile eraldi "kerge" Messengeri välja anda.

Nii alustas mullu oktoobris tegevust Facebook Lite, kus on alles eelkõige tähtis osa (suhtlemine) ja kadunud on enamik muudest võimalustest. Kuni väikeste mugavusteni välja nagu vestluste kustutamine.

Messenger Lite muutus esialgu allalaaditavaks ainult viies riigis – Keenia, Tuneesia, Malaisia, Sri Lanka ja Venezuela -, aga Facebook lubas kasutuspiirkonda tulevikus laiendada. Ja opaa: nüüd on see kättesaadav korraga 150 riigis. Sealhulgas Eestis.

Nutiseadme akukestvuse ja muude ressursside säästmine on tähtis muidugi igale nutiseadme kasutajale, aga eriti kasulik võibki olla Lite näiteks lapsevanemale.

Laps ei saa otse äpist vestlusi kustutada, kui tahad teda kontrollida, et näiteks kahtlased võõrad interneti teel ligi ei aja. Ja lapsele ostetud nutitelefon on paljudes peredes pigem odav ja seega aeglasepoolne, nii et vähem ressursinõudlik suhtlusäpp kulub igati ära.

Meenutuseks, et Messenger toimib lisaks äppidele brauseri-Facebookis (facebook.com) ja eraldi veebilehel (messenger.com).

Kui pealkiri mõnele segaseks jäi, et miks Messenger Lite kindlasti alla laadida tasuks: sest nagunii paljud su tuttavad kasutavad seda. Miks siis mitte Messengerist (ajutiselt) loobuda ja vähem akut õgivat varianti kasutada?