Uued ortofotod katavad üle poole Eestist – suuremad asulad ja põhjapoolse osa. Ortofotod on töödeldud aerofotod, mis kajastavad looduses esinenud olukorda ülelennu hetkel.

Igal kevadel ja suvel aeropildistab Maa-ameti lennuk üle poole Eestimaast – suuremad asulad ja kordamööda Eesti põhjapoolne ja lõunapoolne osa. Tänavu lennati põhjaosa.

„Ilmaolud sagedase pilvitu taevaga soosisid aeropildistamist – lennud said märksa kiiremini tehtud kui tavaliselt ja värsked pildid on nüüd kõigile Maa-ameti geoportaalis kättesaadavad,“ ütles Maa-ameti peadirektor Tambet Tiits.

„Ortofotode lahutusvõime on 10–25 cm, tiheasustusaladel on see suurem ja hõredama asustusega aladel väiksem. Sellise lahutusvõime juures on lisaks hoonetele ja teedele näha muudki, näiteks loomasõbrad võivad püüda ortofotolt üles leida Tallinna loomaaia elevandid või uues polaariumis elavad jääkarud."

Ortofotosid kasutatakse Eesti topokaardistuse alusmaterjalina, muudatuste kaardistamiseks, PRIA põllumajandustoetuste kontrolliks, situatsiooni kontrolliks, planeeringute alusena jne.

Ortofotodega saab tutvuda Maa-ameti kaardirakenduses, valides vasakult menüüst ’ortofoto’, või WMS-teenuses.
Skeem: uued ortofotod ulatuse ja ruumilise lahtusuvõime järgi (märkimata alade puhul on ortofotod möödunud aastast)