Otsus võeti vastu, et vältida kaks aastat tagasi juhtunut – siis lekkisid eksamiküsimused enne eksamite toimumist veebi. Eelmisel aastal piirati seejärel lihtsalt ligipääs sotsiaalmeediale, aga tulemused polnud nii head, kui oodati ja tänavu blokeeritaksegi seetõttu ligipääs internetile täielikult. Eksamikeskustesse pannakse veel ka mobiililevi segajad, teatas ABC News.

Algerie Telecomi teadete kohaselt lõigatakse ligipääs internetile kuni 25. juunini igal hommikul umbes kaheks tunniks täielikult ära. Netifirma Oracle internetile ligipääsu monitoorimisprojekt Internet Intelligence kinnitas, et tõepoolest – alžeerlased on interneti „kinni pannud.“

Iraak plaanib järgmise kahe nädala jooksul, mil seal eksamid toimuvad, samasugused meetmed kasutusele võtta. Sõnavabaduse eestkõnelejad ütlevad aga, et internetile ligipääsu ära lõikamine on käsitletav tsensuurina ja see mõjub ka majandusele pärssivalt. Beirutis asuv organisatsioon SMEX, mis edendab Araabia maades vaba ligipääsu internetile, teatas, et pole mingit tõendit, et sellised võtted üldse töötavad. SMEX tõi näite ühest Alžeeria turundustöötajast, kes jäi uuest töökohast ilma, kuna netiblokeeringu tõttu ei saanud ta osa võtta Skype`i teel toimuma plaanitud tööintervjuust.

Kuid tegelikult pole niisuguses äralõikamises sealkandis midagi haruldast: viimastel aastatel on lisaks Alžeeriale ja Iraagile ka Süürias ja Etioopias elanikkond internetita jäetud, et eksamipettusi vältida. Sama on tehtud ka Mauritaanias ja Indias.

Neti väljalülitamine on tegelikult Aafrikas ja Aasias tavaline praktika ka muude probleemide puhul: Kamerunis näiteks pandi nett inglisekeelsetes piirkondades kinni, et sealsed elanikud ei saaks protestide ajal organiseeruda. Iraanis tõkestati ligipääs internetile eelmisel aastal toimunud protestide ajal.

Digi-inimõiguste eest võitlev Access Now kutsus valitsusi üle maailma üles internetiühenduse katkestamistele lõppu tegema.