Facebook serveerib reklaame osaliselt kasutaja tegevuste põhjal, näiteks külastatud lehekülgede ja like-nupu pruukimise alusel. Osad reklaamid on aga tarkvara-poolne otsus, et midagi sellist võiks sulle meeldida.

Paljude reklaamide eest on aga keegi reaalselt maksnud, sest tänapäevased firmad ei suuda end Facebooki-rahvale muidu eriti nähtavaks teha. Statistika põhjal jõuab ettevõtete FB-lehekülgede sisu ainult 16 protsendini fännidest.

Reklaamid ei kao kuhugi, aga nende hulga vähendamiseks saab omalt poolt midagi teha. Mida?

* Jaga endast vähe infot, siis on Facebookil vähem infot, mille põhjal reklaame pakkuda (hobid, muusika-, raamatu- ja filmieelistused jms);

* Ära usalda äppe (kui äpp küsib liiga palju kasutajaandmeid, ära seda parem paigalda);

* Palu Facebookil sinu tegevusi väljaspool nende saiti vähem jälgida – jah, seda on vaja eraldi tellida, milleks sooritamiseks on vaja sätetes veidi sobrada.

Õige koht võib tulevikus muutuda, hetkel saate sellele lingile klõpsata ja siis peate vajutama nuppu Opt out.

Seda tuleb teha muide igas kasutatavas brauseris ja seadmel. "Küpsiste" (cookies) kustutamine sunnib lisaks opt outi kordama. Mobiilseadmel võib olla vaja kasutada valikut limit ad tracking.

Facebooki-välised veebikohad jälgivad sind pärast kokkuvõttes vähem, kuigi reklaamidest vabaks saab ainult abivahenditega nagu AdBlock Plus.

* Loobu reklaamidest käsitsi. Klõpsa reklaami üleval paremal nurgas ja vali I don't want to see this või Hide all from... Esimene eemaldab kindla reklaami, teine blokeerib kindla reklaamitellija.

* Kasuta vähem like-nuppu. Facebook jälgib seda! Paraku on ka igasugustes mängudes ja võistlustel osalemise eelduseks millegi-kellegi laikimine...

* Palu ka teistel vähem Facebookis vähem äppe kasutada. Mõni äpp hakkab selle paigaldaja kogu tutvusringkonnale igasuguseid uudiseid edastama – eriti mängud. Kas õnnestub tuttavaid korralikumaks muuta, on iseasi. Aga õnneks saab ka üksikute kasutajate postitusi piirata või peita. Blokeerimisega seotud valikuteks on terve eraldi lehekülg.