Adobe avalikustas ametlikult populaarse fototöötlustarkvara Lightroom 6. Vast kõige olulisema edasiarendusena on uusversioonile lisatud võimekus ära kasutada arvuti graafikakaardi jõudlust – see tähendab, et Lightroom 6 on Adobe väitel senisest 10x kiirem, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Uute funktsioonidena on lisandunud:

* Panorama Merge – Mitmest fotost ühe panoraamfoto kokku panemine. Selle loomine toimub peaaegu täielikult automaatselt – vaid mõne kasutajapoolse võimalusega protsessi sekkuda.

RAW failidest koostatud panoraam salvestub RAW-formaadis. See tähendab, et nüüd saab teha RAW-töötluse kogu panoraamile pärast üksikpiltide kokkukleepimist;

* HDR Merge – Mitmest erineva säritusega fotost ühe, suurema dünaamilise ulatusega pildi kokku panemine.

Ka HDR Merge toimib üsna automaatselt, ilma kasutajapoolse võimaluseta sekkuda tumedate-heledate alade intensiivsuse määramisel ja muudel teemadel;

* Filter Brush – Võimaldab lisada filtriefekti mitte kogu pildile – nagu traditsiooditsiooniliselt – vaid soovitud osale fotost;

* Näotuvastus – Soovi korral registreerib Lightroom 6 pildil olevate näod ja sildistab pildid vastavalt – nii et saaksid hiljem kuvada ekraanile kõik fotod, mis on konkreetsest isikust pildistatud.

Lisaks nimetatud neljale funktsioonile on Adobe uude Lightroomi lisanud ka palju muid pisemaid täiustusi ja parandusi. Nendega saad tutvuda allolevas videos:

Uuest programmist on saadaval kaks versiooni. Need on sisuliselt identsed, erinedes vaid levitamisviisi poolest.

Adobe Lightroom CC versioon on osa pilveteenusest Adobe Creative Cloud ja maksab “Photography Plan” koosseisus (sisaldades ka Photoshopi programmi + mobiilseid versioone) 11,99€ kuus.

Adobe Lightroom 6 on eraldiseisev versioon, mida saab osta ilma kuupõhise maksegraafikuta n-ö päriseks. Selle hinnaks on Adobe määranud 130,80€ (uuendus Lightroom 5 programmilt 74,40€).
Foto: tootja