Selle olemasolu leidis ametliku kinnituse Apple'i suurel pressiüritusel 9. septembril 2014, aga kuulukad selle saabumise kohta tekkisid juba mitme aasta eest.

Apple alustab teenuse pakkumist oktoobris ja esialgu ainult USAs. Siht on täpselt sama kui iga digi-maksesüsteemi puhul: meelitada ikka nutiseadme abil maksma, mitte enam tingimata kaarte või sularaha kaasas kandma.

Pay kasutamiseks on vajalik Apple'i lähiväljasidega nutitelefon ehk iPhone 6 või 6 Plus; selle pikenduseks kõlbab ka nutikell Apple Watch.

Pay kohta lähemalt

Apple pakub turvalisuse tagamiseks meetodit Secure Element, mis asendab krediitkaardi kiipi – krüpteerib kasutaja andmed Pays ja avaldab need ainult maksega seotutele – pank, krediitkaardifirma, müügikoht.

Igale Payd kasutavale seadmele on määratud ainulaadne number, mis krüpteeritakse ja turvaliselt säilitatakse. Iga ülekanne on seotud ühekordse dünaamilise turvakoodiga.

Kasutaja seab süsteemi paika rakenduses Passbook (Apple'i nutiseadmetes kasutusel juba 2012. a septembrist). Maksete tegemine on seejärel lihtne – vii nutiseade vastava terminali lähedale ja hoia näppu sõrmejäljelugejal. Kui asi toimib, saabub teavitus kulutatud summa kohta.

E-poes toimib asi samamoodi, nutiseadme ja Touch ID abil.

Apple Pay peaks toimima kiiresti; kui kõik õnnestub, siis mõne sekundi jooksul. Rahakoti väljaotsimine, kaardi kuskilt läbi tõmbamine või selle sisestamine ning PIN-koodi kasutamine või allkirja andmine võtavad enam aega. Mugavus ongi ju argument mobiilimaksete eelistamise kasuks.

Nagu mainitud, alustab teenus esialgu USAs ja oktoobris, misjärel Apple selle tulevikuväljavaated paika paneb. Pay "elustub" iOS-i tarkvaralise täienduse abil.

Asjal on kohe ulatuslik toetus: kohe kaasa mängida on lubanud juba Wells Fargo, Amex, Visa, Mastercard, Chase Bank, BoA, CapitalOne ja Citi ning väidetavalt 220 000 müügikohta.

Kumb siis ikkagi turvalisem on: Pay või krediitkaart?

Pay võimalikku püsimajäämist näitab tulevik, küll aga juba praegu saame anda teoreetilise vastuse loo pealkirjas esitatud küsimusele: kas see on meie jaoks turvalisem kui krediitkaardi kasutamine.

Tähtis tegur on siin Apple'i loodud turva-arhitektuur, mille tugevust veel me testida ei saa.

Aga võib uskuda, et maailma üks väärtuslikumaid ettevõtteid ja tohutult vaba raha omav tehnoloogiafirma suudab piisavalt kvaliteetse tulemuseni jõuda. Nad teavad väga hästi, et paljud siiski mobiilimakseid (senini) ei usalda, ja tahavad inimesi ümber veenda.

Samas: kuna krediitkaardiandmete säilitajaid, liigutajaid ja nägijaid on Pay puhul vähem kui tavalise krediitkaardimakse puhul, on andmevarguse oht seega väiksem. Apple ei salvesta krediitkaardi- ja oste puudutavat infot oma serveritesse.

On võimalik, et keegi varastab teie telefoni ja püüab parooli kräkkida, aga üldse krediitkaardi omamine on samuti turvarisk. Eriti kuna kõik müügikohad ei nõua maksmiseks PIN-koodi sisestamist. Sõrmejäljest rääkimata.

Kuna paljud inimesed on krediitkaarte juba usaldama hakanud ja m-maksete kasuks räägivad nii turvalisus kui ka mugavus, on mobiilimakse esikohale tõus meie digiajastul eelkõige aja küsimus.

Kas see juhtub tänu Payle või muule teenusele, ei tea veel keegi.