Sestap asendas tootja need tänavu veidi keskklassilikuma seeriaga Xperia X, mis tegelikult samuti igati esindusseeria tiitlit väärib.

Miskipärast otsustas Sony aga X-perekonna väga laiaks venitada. Veebruaris Barcelona mobiilimessi ajal saime näha või vähemalt lugeda mudelitest X, X Performance ja XA.

Siis järsku mais lisandus XA Ultra, mis XA-le töömälu, paremad kaamerad ja suurema ekraani lisas, kuigi XA eesmärk oli olla lahjem alternatiiv X-ile. Selle jättis Sony miskipärast tahaplaanile, eriti Baltimaades.

Ja nüüd siis Saksamaal suurel tehnoloogiamessil IFA 2016 selgus, et X-sari saab veel kaks poega, mudelid X Compact ja XZ. Mõlemad peaksid vähemalt USA-s jõudma müügile septembri lõpus.

X Compact on uus katse X-ist ehk seeria poole aasta tagusest põhimudelist kompaktsem variant kokku panna. XZ on aga midagi võimsamat, mida Engadget iseloomustab kui lipulaeva, mida Sony oleks pidanud kohe välja tooma.

Xperia X Compact. Foto: tootja

Vaatame X Compacti põhinäitajad üle:

* 4,6-tolline ekraan (720 x 1280 pikslit),
* Android 6 ja uuendatav 7-le,
* Snapdragon 650 kiip ja Adreno 510 graafika,
* 3 GB töömälu, 32 GB failiruumi ja loeb kuni 256 microSD mälukaarti,
* lähiväljaside, USB 2.0, wifi 802.11ac,
* mitte-eemaldatav 2700 mAh aku, kiirlaadimine QC3.0
* nano-SIM
* taga 23 MP kaamera, f/2.0, 24 mm, faasituvastus-autofookus, LED-välk, 1/2,3" sensor, HDR, panoraam, 1080p video 30 või 60 kaadrit sekundis
* ees 5 MP kaamera, 1080p video

IFA-messil muljetajad on öelnud, et ekraan kuvab üllatavalt head pilti isegi eredas ja telefon on mõnusalt kiire. Mis ei üllata, sest jõudlus on ju X-i omaga võrreldav, aga ekraanile peab jõudma vähem piksleid. Nii et 1080p kadumine pole löök.

Kaamera on samuti X-iga võrreldes samaks jäänud, aga paari lisaga nagu laser-autofookus ning värve ja valge tasakaalu parandav RGB/infrapuna-lisasensor.

Nii et järjekordne väärikas "minimudel". Sony ei hoia nende puhul head tehnoloogiat kokku, erinevalt mõnest teisest Androidi tootjast.

Xperia XZ. Foto: tootja

Xperia XZ

on seevastu natuke võimsam variant X Performance'ist, mis oli ju mõeldud võimsamaks variandiks põhimudelist X.

XZ ja Performance on üsna sarnased, näiteks 1920 x 1080 pikslit esitav erkaan, nano-SIM, 3 GB töömälu, IP68-vääriline veekindlus, Snapdragon 820 kiip / Adreno 530 graafika, kuni 256 GB microSD mälukaardi lugemine, USB 2.0, lähiväljaside, wifi 802.11ac, sõrmejäljelugeja...

Mõõtmed ja kaal on praktiliselt samad, XZ on kolme grammi võrra kergem. Kaamerad on samad, aga XZ-il on juba Compacti puhul mainitud uuendused. Lisaks pakub uus mudel lõpuks ka 4K video salvestamist.

Samas XZ ekraan on na-atuke suurem kui Performance'il (5,2 tolli vs. 5) ja mitte-eemaldatav aku on ka na-atuke mahukam (2900 mAh vs. 2700). Sony lubab sellele tänu paremale optimeeritusele veelgi rohkem vastupidavust.

XZ lisab ekraanile Gorilla Glassi kaitsekihi, mille väljalase teadmata.

Engadget vannub, et disain olla uuel mudelil ka palju nägusam, kuigi siiski üsna sarnane.

Kokkuvõttes

võib öelda, et XZ on selline telefon, mille võinuks kohe X Performance'i asemel välja anda. Aga kellel juba mingi Sony võimsama otsa telefon on, siis uuendused vaevalt meelitavad mudelit vahetama. Ja need, kes ei taha Xperiat, ei hakka nüüd ka tahtma.

Põhimõtteliselt on kaks uut X-i välja antud ilmselt lootuses, et kui sul kevadel raha või ostuisu nappis, siis mõtled ehk nüüd ümber.

Paraku unustab Sony omaenda paari aasta taguse avastuse, et kui telefone suur edu ei oota, siis ei maksa veel rohkem jätkumudeleid väljastada. Oli isegi hetk, kus nad lubasid vaid üht lipulaeva aastas. Ikka tahavad rohkem toota.

Sony teeb endiselt häid telefone. Tänavune saak on aga endisest rohkem vastakaid arvamusi tekitanud, ma loodan, et nõustute. Ma isegi ei tea, kas see on hea või halb asi. No peaasi, et häid telefone teevad.

[HILJEM LISATUD] X Compact ilmub septembri keskel hinnaga 450 eurot ja XZ oktoobri keskel hinnaga 700 eurot.