Kuna sa ju ei ava kahtlasi faile ega klõpsa kahtlastel linkidel, siis pole sa tõenäoliselt isiklikult lunavara ohvriks langenud. Küll aga on huvitav lugeda, et kui palju siis sellise asjaga teenida võib.

Varem polnud selle kohta suurt midagi avalikkuse ette jõudnud, aga nüüd heidab üks juhtum teemale veidi valgust.

Küberturvafirma Sophos teatab, et 2015. a maailma ette jõudnud lunavara SamSam on oma autori(te)le toonud praeguseks ligi 5,2 miljonit eurot.

Nad ei tea, kes on täpselt selle pahavara sünni ja levitamisega seotud, aga usuvad, et autor/rahateenija võis olla üksainus nn musta kaabu (black hat) häkker. Nii kutsutakse kuritegelikke häkkereid, kes püüavad oma tegevusega kasu teenida.

Sophos avastas üldse "vähemalt 233" ohvrit, kes SamSamile on failide vabastamiseks raha andnud. Kuna vabatahtlikke sponsoreid kogunes palju, siis kasvas ajapikku ka nõutud summa suurus, mis jõudis isegi 50 000 USA dollarini.

See on rekordiline, sest tavaliselt küsib lunavara ohvrilt kolmekohalist summat ja edukaimad õelad rahakogujad on suutnud kokku kaapida umbes 850 000 dollarit.

Avalikult on SamSamsi ohvriks langemist tunnistanud seni 86 osapoolt. Üks tuntumaid oli USAs asuv Atlanta linnavalitsus, mille esindajad seda kurba lugu tänavu varakevadel tunnistasid.

Forte soovitab kõiki tähtsaid faile mitmes kohas hoida, nii füüsilistel andmekandjatel nagu arvuti kui ka pilveserveris. Lunaraha maksmine ei anna mingit garantiid, et sinu failid tõesti ka vabastatakse!