Kuigi probleemi tõsidus on intellektuaalselt muidugi mõistetav, pole enamik meist sisimas seda siiski väga tõsiselt võtnud. Kui sa pole just poliitik, riigiametnik või kedagi sarnast, kelle karjääri see negatiivselt mõjutaks.

Asi on muidugi selles, et keegi väljaspool Facebooki ei tea, kui ulatuslik see probleem on – kui palju libakontosid tegelikult eksisteerib.

Aga omanimelist sotsiaalvõrgustikku käigushoidev firma on huvitatud meile seda korraga paljastama. Ilmselt seetõttu, et Facebook on avalikkuse ees kõige ülalmainitu ja lisaks andmelekete/lekitamiste eest tublisti kaigast saanud. Nad tahavad nüüd hea poisi nägu teha ja tõestada, et on meie poolel.

FB avaldab kaks korda aastas läbipaistvuse-raportit ja hiljuti ilmunud uusimast (mis katab tänavust esimest poolaastat) jõuavad päevavalgele mõned huvitavad arvud.

Facebook kuulutab nimelt, et eemaldas ajavahemikus tänavu aprillist kuni septembrini 1,5 miljardit (!) võltskontot, sellele eelnenud kuue kuu vältel aga 1,3 miljardit kontot.

Arvestades, et Facebookil on maailmas hetkeseisuga 2,27 miljardit aktiivset (= iga kuu vähemalt korra sisselogivat) kasutajat, on selline libakontode rohkus üsna ehmatav.

Muidugi ei ole nood võrdselt ohtlikud ja nurjatud, teisalt aga ei pruugi Facebook ka kõiki piisavalt ruttu avastada ja sulgeda. Sääraste arvude põhjal tundub, et libakontosid võib juurde tekkida tihedamalt kui sotsvõrgustiku esindajad nendega tegeleda jaksavad.

Raport sisaldab veel palju arve ja kokkuvõtteid erinevatel teemadel, aga käesoleva uudise võib nüüd kokku sõlmida. Loo point: Facebook pole ohutu koht, kus uskuda ja usaldada kõike, mida näed.