Siin me ei räägi aga mitte Chrome’i arvukatest headest omadustest, vaid ühest ebakohast, mida on ilmselt tunda saanud kõik, kes hoiavad oma Chrome’is lahti keskmisest enam vahelehti ehk tääbe (inglise keeles tab), kirjutab Photopointi ajaveeb.

Asi on nimelt selles, et iga avatud vaheleht kasutab ära osakese arvuti muutmälust. Kui palju, see sõltub juba väga erinevatest faktoritest nagu veebilehel kasutatavast multimeediast jms. Kõik selleks, et erinevaid vahelehti avades oleksid need kohe ja kiiresti kasutamiseks valmis ning et kasutaja ei peaks nende järele ootama.

Eesti vanarahvatarkus ütleb, et vaba mälu on raisatud mälu. Kindlasti on sellel väitel oma paks ja betoonist tõepõhi all, kuid pidev krooniline mäludefitsiit jätab paratamatult oma jälje arvuti kiirusele ja võimekusele.

Allpool pakumegi kolme viisi, kuidas piirata Chrome’i aplust muutmälu käsitlemisel.
Foto: ekraanitõmmis

Shift + Escape

Avades Google Chrome’i, vajutage korraga klahve Shift ja Escape, mis avab Chrome’i tegumihalduri.

Vähemalt Windowsi kasutajad peaksid tegumihalduriga juba põhimõtteliselt tuttavad olema, antud juhul aga näitab tegumihaldur, millised vahelehed või laiendused on kõige suuremad mäluröövlid.

Nende tegevuse lõpetamiseks tuleb need seal tegumihalduris vasakklikiga ära märkida ning vajutada siis all paremal olevale nupule “Lõpeta toiming”.

Lihtne ja lollikindel, kuid kui teil peaks lähiajal sama vahelehte uuesti vaja minema, siis peate siirduma Chrome’i sätetesse ning sealt minema alajaotusse Hiljutised vahelehed, kust leiate siis vastava vahelehe uuesti.

OneTab

OneTab on üks Chrome’i laiendustest. Mõneti sarnaneb see omalaadse järjehoidja- ehk bookmarki-halduriga. Valides välja vahelehe, mida teil ehk lähiajal vaja ei lähe, teete sellel lehel paremkliki ning valite ” OneTab” ja sellelt juba edasise tegevuse, s.t milliseid vahelehti jalust ära koristada soovite. Mõistagi on soovitatav see OneTab eelnevalt Google Chrome’ile lisada.

OneTab kaotab füüsiliselt liigsed vahelehed, talletades need põhimõtteliselt ühele eraldi vahelehele. Paraku aga toimub kogu tegevus manuaalselt, s.t peate neid vahelehti ise valima ja OneTab’i saatma.

Usina kasutamise juures lubab OneTab kuni 95% mälukasutamise säästu.

The Great Suspender

The Great Suspender on antud kolmest ilmselgelt mugavaim variant. Peale Chrome’ile lisamist tuleb see ainult endale sobivaks häälestada, pärast mida võib selle põhimõtteliselt unustada.

The Great Susupender ei sulge vahelehti ega saada neid kuhugi silma alt ära. Põhimõtteliselt see lihtsalt peatab vahelehe tegevuse peale kasutaja poolt määratud ajavahemikku.

Leht jääb avatuks ja sisu laadimiseks peab kasutaja sellel lihtsalt uuesti klikkima. Nii lihtne see ongi. Tähtsamad lehed, mida päeva jooksul tihemini vaja läheb, võib soovi korral peatatavate vahelehtede seast täiesti välistada.

Ülaltpoolt peaks iga kroomisõltlane leidma just endale sobiva ravi Chrome’i mäluprobleemide vastu. Kui aga sinul, hea lugeja, on mingi oma salarelv Chrome’i mälunõrkuse vastu, siis ära hoia küünalt vaka all, vaid jaga seda näiteks all kommentaarides ka teistega.