Üllatuslikult pakub tavakasutajale kõige paremini krüpteeritud ja privaatsemat suhtlusvõimalust muusikamängija iPod Touch.

See pole nali. Õigupoolest on iPod Touchil neli omadust, mis teevad sellest muusikamängijast hoopis privaatse sidekanali.

1. See ei ühendu mobiilivõrku

iPod Touchi on justkui nagu nutitelefon, ent selle sisse ei saa pista SIM-kaarti ja see pole mitte seadme nõrkus, vaid tugevus. Sest kui kogu maakera katvat mobiilivõrku teise nurga alt vaadata, siis on see ju suurepärane vahend võrgus olevate seadmete jälgimiseks.

Reisid Hiinasse või Prantsusmaale?
Otsida õigustusi oma õiguste kaitseks on libe tee. Muidugi võib väita, et salajast ja pealtkuulamatut sidet on vaja neil, kel on kavas midagi kurja ja seetõttu on privaatuse õigustamine kahtlane.


Ent infoühiskonna tingimustes on privaatse sidekanali järele vajadus ka kõikvõimalikel muudel juhtudel, olgu tegu näiteks advokaadi ja kliendi või ajakirjaniku ja allika suhtlusega.


Samamoodi on see kasuks, kui reisida välisriiki, mis ei kavatse välismaalase sõnumisaladust austada.


Nagu ütles Berkley ülikooli teadur Nicolas Weaver: "Neile, kes peavad tegutsema ülimalt vaenulikus võrgukeskkonnas nagu Hiinas või Prantsusmaal (
sic
!), ja enamikule ülejäänud kasutajatest, on iOS palju turvalisem kui Android."
SIM-kaardiga seade nagu telefon on pidevalt võrguga ühenduses ja annab oma staatusest teada. Nii on triangulatsiooniga lihtne määrata telefoni hetkeasukoht ja ka selle varasemad liikumised.

Lisaks on SIM-kaart tihti seotud kasutaja isikuandmetega, kui tegu on lepingulise paketiga, mis on veel paljastavam.

Seega on privaatsust arvestades parim viis ainult Wifi-ühenduse kasutamine. Selles mõttes sobiks iPod Touchi asemele ka ilma andmesideta iPad, kuid seda on kohmakam kaasas kanda.

2. Pidevalt värske ja turvaline operatsioonisüsteem

iOS-il on teiste mobiiliplatvormide ees paar selget eelist. Esiteks paljukirutud Apple'i kontrollipoliitika, mis ei jäta kasutajale, ent ka paha- ja nuhkvara tegijatele võimalust seadmes enda koodi jooksutada.

iOS-iga iPod Touchil töötab ainult firma enda poolt signeeritud kood ja äppide näol tähendab see üldjuhul eelkontrolli läbinud tarkvara.

Sellele tugevusele viitas hiljuti ka ühe maailma tugevaima palgaliste häkkerite ettevõttest Hacking Team lekkinud andmed. Nimelt ei suutnud nad iOS-i kasutava sihtmärgi andmeid muidu pealt kuulata, kui ainult juhul, kui sihtmärk oli oma seadme jailbreak-inud ehk Apple'i kontrolli maha võtnud.

iOS-i tugevuseks on ka suhteliselt kiire värskete turvapaikade saamine. Androidiga seadmete puhul näib vahel lausa kuritegelik, kui vähe tootjad (mitte tarkvara autor Google) vaevuvad lõppkasutajatele uusi turvapaiku andma.

3. Võimalus hoida andmeid privaatsena

iOS-is on ka küllalt head elementaarsed viisid andmete kaitsmiseks, millest osa töötab juba karbist välja võttes, osa saab ise lihtsalt tööle panna.

Näiteks krüpteerib iOS kogu info seadme mälus, nii et kui sellele ka füüsiliselt juurde murda, ei saa seda ilma dekrüpteerimata lugeda. Seejuures on oluline, et seade poleks lukus neljakohalise PIN-iga, mille lahtimurdmiseks on vaja ainult 10 000 sisestust. Ekraanilukuks peaks olema tähti ja numbreid sisaldav parool.

Veel üks soovitus iPod Touchi turvalise sidevahendina kasutamiseks on see, et seadmes olev info ei liiguks mõnda pilveserverisse. See tähendab, et iCloudi varukoopiaid teha ei maksa – vastasel juhul murraks privaatsuse see, kui sissetungija saaks ligi varukoopiale.

Eelmist soovitust järgides tasukski turvalise side iPod Touch jätta ainult selleks ainsaks eesmärgiks – mitte teha sellega selfie-sid ja surfata Facebookis.

4. Võimalik kasutada eriti turvalisi äppe

Ja lõpuks teeb iPod Touchi nii heaks turvaliseks sidevahendiks see, et selles saab kasutada rakendustepoest saadavaid privaatseid äppe.

Signal on üks neist, millega saab helistada teistele iOS-i Signali kasutajatele. Helistada saab ka neile Androidi-kasutajatele, kelle seadmes on RedPhone'i äpp, sõnumite saatmiseks on Androidis ühilduv äpp TextSecure.

Ka iOS-i sisse ehitatud iMessage't peetakse üheks turvaliseimaks sideviisiks, kuna Apple'i teatel kasutatakse selles otspunktikrüpteeringut (end-to-end cryptography).

Tõsi, teadlased on veel kriitilised ühe väikese, ent olulise detaili osas, mis lubaks iMessage'i sõnumivahetust kolmandal osapoolel pealt kuulata. Kuigi Johns Hopkinsi ülikooli professor Matthew Green juhtis sellele tähelepanu juba 2013. aastal, pole Apple veel süsteemi ehitust selles osas muutnud.