Aga ometi on see tõsi. Ühisrahastussaite leidub veebis juba vähemalt kümneid – või kes neid jõuaks kõiki kokku lugeda. Mõni on ka laialt tuntust kogunud (Kickstarter, kodumaistest ehk Hooandja).

Crowdfunding on uus idufirmandus: tihti loeb rohkem suutlikkus projekti esitleda-turustada kui seda hiljem ka teostada!

Mis eriti tore – osaleda lubatakse ka ennast tõestanud tegijatel. See võib tunduda esmapilgul uustulijate suhtes ebaõiglane, aga on tegelikult pigem hea asi (pakub suuremat tõenäosust, et rahastajad toetavad ideed, millest tõesti asja saab).

Järgnevalt tutvustan eriti originaalseid või märkimisväärsele ideele rajatud ühisrahastus-saite, mida külastada saab.

Kes tahab ilusamaid tisse?

26. septembri Eesti Ekspressis leidub rubriigis Guud-Bääd tabav märkus: naise rind kõige ägedam kehaosa, mis inimesel üldse olla võib.

Sellega nõustuvad ilmselt paljud nii mees- kui ka õrnema soo esindajad, ja mis oleks toredam viis oma kiindumust kinnitada, kui kellelegi ilus tissipaar kinkida.

Just selliseid sarnaseltmõtlejaid ühendav myfreeimplants.com kogub raha naistele, kes julgevad seda rindade tarbeks avalikult küsida.

Sait saab üle kaheksa miljoni lehekülastuse kuus, tegutseb alates 2005. aastast ja on (asjaosaliste väitel) suutnud nännikohendajatele kinkida üle 8 miljoni dollari.

Ilusama lõpu nimel

Lähedase inimese surm mõjub alati valusana, aga valusalt kallis on seda ka kinni maksta. Näiteks USAs kulub keskmisele matusele väidetavalt 10 000 dollarit ehk 7400 eurot!

Pole siis ime, et leidub saite nagu gracefulgoodbye.com või funeralfund.com, kus nii võõrad kui ka omaksed võivad aidata kellegi väärika teelesaatmise jaoks raha koguda.

Mina ise olengi projekt!

Aga milleks otsida rahastajaid pöörasele ideele, kui võid leida toetust kogu iseendale? Just sellega tegeleb Upstart.com.

Idee on oma "tulevikupotentsiaal" rahaks muuta. Head inimesed toetavad sind praegu, sina maksad selle tulevikus tasapisi tagasi!

Raha saab anda 100 dollari kaupa, kui 10 000 on koos, hakkab asi pihta. Inimene võib muidugi ka loobuda, kui hirm hakkas.

Upstarti tiim ennustab "statistilise mudeli" põhjal, kui palju ta kümne aasta jooksul üldse teenida võiks. Selle alusel määratakse, kui palju ta kindla aja jooksul iga osamaksega peaks tagasi andma.

Tagasimaksmise aastatel hoiab rahastatav oma "investoritega" kontakti ja hoiab neid oma eluga kursis. Nemad võivad omakorda nõu anda, aidata luua ärikontakte jne.

Idee on helge ja optimistlik, aga kas maailm on selliseks asjaks valmis? USAs vist on, sest Upstart kutsub osalema teatud osariikides elavaid ameeriklasi, kes lõpetavad ülikooli vahemikus 2005-2015.

Ka lapsed saavad oma

Üllatav, aga ühisrahastussaite leidub ka ettevõtlikele alaealistele, kes tahavad koguda raha "tiimi, projekti või eesmärgi" jaoks. Kel huvi, võib uurida asja saidil Piggybackr.com.

Kuidas kirjanikuks saada

Raamatute väljaandmine võib tänu digiajastu võimalustele senisest kergem olla, kuid nii ajutine kui alaline kirjanikuelu on keeruline vast enamusele katsetajatest.

Siin on abiks Pubslush.com, kuhu tuleb üles laadida kokkuvõte teose sisust ja kümme valitud lehekülge – et lahketelt huvilistelt toetust küsida.

Raha võib endale jätta ka siis, kui seatud sihtsummat kokku ei saa. Hea on ka see, et Pubslush annab ise raamatuid välja ning otsib uusi talente muidugi ka oma saidilt!