Esmalt tasub muidugi mõelda, et kui saatja on tuttav, et kas ta edastaks sulle tavajuhul üldse midagi sellist.

Kas ta saadaks näiteks ingliskeelse faili? Võid temalt esmalt üle küsida, et kas ja mida ta saatis. Äkki ta arvuti on nakatunud ja saadab salaja faile laiali.

Kui see lahendus ei sobi, siis võid kasutada natuke riskantsemat varianti: veebiteenust, mis faili sisu läbi vaatab ja tulemusest teatab. See käib üldjuhul väga ruttu, kuid sõltub muidugi ka faili suurusest.

Taolisi veebiteenuseid leidub kümneid ja kümneid, suundu lihtsalt kindlale saidile, laadi kahtlane fail üles ja oota tulemusi.

See on iseenesest muidu ohutu, aga risk peitub selles, et sina või keegi teine võib kahtlase faili enne käivitada, kui see on kontrolli läbinud. (Topelt)klõps avamiseks käib ju osavates kätes nii kergesti... Või siis käid korra pissil ja kass astub klaviatuurile.

Õnneks ei pea faili tingimata arvutisse laadima, et see siis turvakontrolli jaoks kuhugi üles laadida. Enamik mainitud veebiteenuseid on nõus samuti skännima konkreetset veebiaadressi, kus kahtlane fail allalaadimist ootab.

ekraanitõmmis

Kui link on teada, siis tee sellel hiirega paremklõps ja otsi avanevud menüüs käsku stiilis copy, et see veebiteenuses sobivasse kasti kopeerida-pasteerida.

Nagu öeldud, on faile ja linke skännivaid veebiteenuseid palju, aga üks Forte lemmikuid on Google'i omandusse kuuluv VirusTotal.com. See skännib faili 60 eri viirusetõrje abil ning näitab ka teiste kasutajate tulemusi, kui keegi on hiljuti sama faili kontrollinud.

Seejärel kuvab veebiteenus nimekirja kasutatud viirusetõrjetest ja nende hinnangutest faili kohta. Muidugi jääb alati võimalus, et peitu pugenud pahavara oskab need kõik üle kavaldada, aga vähemalt oled teinud, mis võimalik.

Kogu see jutt käib nii "tavaliste" failide kohta nagu tekstidokument, aga ka tarkvara kohta. Kui sa näiteks veebist mingi (pisi)rakenduse alla sikutad, siis võid selle installer'i esmalt igaks juhuks üle kontrollida lasta.

ekraanitõmmis

VirusTotali ja kindlasti mitmed teisedki sarnased veebiteenused saab ka liita oma brauserile (add-on), et veebikohas nähtava lingi sisu kohe ülekontrollimisele saata, enne kui midagi enamat teed. Nagu ülevaloleval pildil näha, siis lisandub paremklõpsu-menüüle käsk stiilis Check with...

Kui tahad faili kontrollida mitmes veebipõhises pahavarakontrollis, siis guugelda nende leidmiseks näiteks file scan online.