Peale koduste spioonide mõtlevad internetis liikuvad pahalased andmetele ligipääsemiseks välja järjest nutikamaid skeeme. Kuidas saada teada, kas võõrad käivad sinu kontodel?

Tele2 tootedirektori Katrin Aroni sõnul saab kõige lihtsamini kontrollida, kas kontode andmed on lekkinud, veebilehel Have I Been Pwned?

“Samuti tasub aeg-ajalt kontrollida, kes ja millisest arvutist sinu kontol käib. Nagu laseme korrapäraselt hooldada oma autot, koristame kodu või käime arsti juures, nõnda tuleks tähelepanu pöörata ka oma küberhügieenile,” ütles Aron ja tõi välja kuus võimalust oma privaatsuse kaitsmiseks.

Vaheta kord kuus paroole

Kui mõne olulisema konto kasutajanimi ja parool peaksid lekkima, siis võid jääda ilma nii oma rahast kui ka isiklikest materjalidest.

Kui paroolide meelespidamine tundub keeruline, siis on olemas paroolihaldamise rakendused nagu LastPass ja KeePass. Need aitavad turvalisi paroole regulaarselt luua ja meeles pidada.

Kontrolli kontol ja seadmes toimuvat

Facebookil, Twitteril ja Google’il on võimalused kontoga seotud hiljutiste toimingute kontrollimiseks. Turvaseadete alt näeb loetelu viimastest sisselogimiskordadest ja seadmetest, millega kontole on sisenetud.

Lisaks näete, millistel rakendustel on õigus teie konto infot kasutada ning õigusi saab ka piirata. Üldjuhul võimaldavad sotsiaalmeediakontod tellida SMSi või e-posti teel hoiatusteateid, kui keegi tundmatu proovib teie kontole siseneda või kui sisselogimiseks kasutatakse uut seadet.

Kontrolli äppidele antud õigusi

Nii Google Play kui ka App Store’i rakendusepoes on välja toodud, millisele infole äpp ligipääsu küsib. Tasub olla tähelepanelik, kui näiteks taskulambirakendus küsib ligipääsu teie kontaktidele, sest aeg-ajalt satub rakendusepoodi ka nuhkvaraäppe. Eriti hoolikas tuleb olla kolmandate tootjate rakendustega, mis ei ole saadaval ametlikes rakendusepoodides.

Androidi seadmes tuleb rakenduste õiguste nägemiseks avada menüüst Settings (Seaded) / Apps (Rakendused) ja seejärel valida soovitud rakendus ja Permissions (Load). iOSi puhul Settings / Privacy, kust saab kontrollida igale rakendusele antud õigusi.

Veendu, mis programmid arvutis jooksevad

Kindlasti tasub arvutisse tarkvara alla laadides ja paigaldades olla ettevaatlik. Aeg-ajalt kontrolli, mis programmid arvutis taustal töötavad ja vaadata ka üle veebilehitseja laiendid.

Loetelu parajasti aktiivsetest programmidest leiab Windowsi operatsioonisüsteemis Task Manageris ja Apple'i seadetes Activity Monitoris.

Kui töötav rakendus on tundmatu, tasuks selle kohta teha veebiotsinguga kiire taustakontroll. Nii tuleks toimida ka kõigi veebilehitseja lisamoodulite ja lisanditega, mille installimist te kas ei mäleta või enam ei vaja. Näiteks Facebooki erinevad testid või aktiivsusäpid.

Tee tarkvarauuendusi

Veendu, et automaatsed uuendused on sisse lülitatud nii operatsioonisüsteemil kui ka rakendustel. Tähelepanuta ei tasuks jätta ka kodust ruuterit, kuna see on esimene filter, mis kaitseb viiruste ja pahalaste eest.

Kontrolli, kes on su wifi võrgus

Veebiühenduste jälgimine on lihtne ja ühendatud seadmete loetelu vaatamiseks tuleb sisse logida oma ruuteri seadistusse. Aeg-ajalt tasub muuta ka wifi parooli (sh vaikimisi kehtivat ruuterisse sisselogimise administraatori salasõna).

Hotellides või kohvikutes võiks avatud wifi asemel kasutada VPN-ühendust või mobiilset internetti.