Karmides tingimustes õppid tundma, milleks tegelikult nutikas abimees võimeline on. Vaja läks kaarte. Naissaar oli varem HERE kaartidel üsna hästi esindatud, seal olid ka pisemad teed peal ja kõik oli konkurentsivõimeline muude kaardirakendustega - OpenStreetmapsi, Google Mapsi ja muude lahendustega, kirjutab AM.ee.

Seekord aga oli testitelefonis Windows 10 Mobile ja koos sellega ka uuendatud kaardirakendused.

HERE

Nokia HERE oli kunagi üks põhiargumente, miks Lumia telefone osteti: tasuta kaardid kogu maailma kohta väga hea täpsusega, sest Nokia oli kokku ostnud tuntud kaarditegijaid ja navigeerimissüsteeme.

Microsoft sai Nokia mobiiliäri omandades need kõik endale. Aga miskipärast jäeti head kaardid ja korralik kaarditarkvara HERE laokile.

See on praeguseks lihtsalt edasi tiksunud, nii et isegi Windows 10 rakendustepoest ei saa seda alla laadida. Kellel see oli Windows Phone 8 ajast, sellel on, natuke katkine, aga kaarte näitab.

Kuid mis on juhtunud kaartidega? Need on vanad. Naissaarel avaneb selline pilt:

ekraanitõmmis (HERE)

Teid sama hästi kui polegi. Need, mis on, leiab ka ilma kaardita üles.

Tundub, et kaarte pole enam viimastel aastatel uuendatud. Naissaarele näidatakse laeva väljuvat Admiraliteedibasseinist, Aegnale aga Linnahalli otsast. Tegelikult lähevad laevad välja Kalasadamast ja Lennusadamast.

Microsofti Kaardid

Kui vana HERE pole enam installitav, saab alla tõmmata uue, Microsofti enda Kaardid.

Sellel on olukord pildiliselt sama, kaardid on 3-4 aastat vanad, kuid sisuosa on natuke täiustatud:

ekraanitõmmis (Microsofti Kaardid)

Microsoft tõmbub telefoniturult tagasi, sest müüs hiljuti maha Nokia vana mobiiliüksuse, kuid jääb arvatavasti n-ö Windowsi tipptelefoni mõnda mudelit tootma, et näidata platvormi võimalusi. Just lisandus näiteks sõrmejäljetugi. Paraku on kaardinduses olukord kurb.

GMaps+

Naissaarel aitab hädast välja mitteametlik Google Maps ehk Gmaps+. See kuvab Google´i kaarte (küll kohutava värvipaletiga), kus on juba hoopis rohkem teid peal. Saarel ekslemiseks täitsa sobib ja ühtib ka kaasreisijate Androiditelefonide kaartidega.

GMaps+ pakub lisaks kaardivaatamisele võimalust liiklusolukorda reaalajas jälgida, kaarte offline´i alla laadida (enne võrgu teeninduspiirkonnast väljumist muidugi) ning oma hetkeasukohta mängleva kergusega jagada, erinevatele äppidele Google Mapsi lingina.

ekraanitõmmis (GMaps+)

Waze

Autojuhtide paljukiidetud Waze on linnast väljas - Naissaarel vähemalt - kasutu. Teid polegi, rannajoon on kandiline.

ekraanitõmmis (Waze)

Ja ühtki kaassõitjat pole ka muidugi läheduses, sest teidki ju pole.

Navicomputer

See Windowsi äpp on matkajale üsna hea, sest valida saab erinevate kaartide vahel.

Naissaarel näitas OpenStreetmap põhiteed ära, kuigi päris põhjalikuks seikluseks oli kõrvalradasid vähem kui Google'il.

Samas saab OSM-i kaarte ka ise täiendada. Google'i kaarte saab ka, kuid siis võtab see rohkem aega.

Navicomputeri üks väga hea omadus on veel see, et OneDrive´i saab salvestada oma varasemad GPS-träkid ja Navicomputer näitab neid ilusti kaardi peal koos asukohaga, kus ise hetkel oled. Nii on hea end träkil hoida.

ekraanitõmmis (Navicomputer)

Mis saab edasi?

Androidis on kõik väga lihtne. Võtad träki näiteks Reisijuttude lehelt, avad mobiilis Google Mapsi lingi, näed iseenda asukohta ja eelmiste käijate salvestatud teekonda ning ongi korras. Ära enam ei eksi.

Halvad uudised

Gartneri järgi on Microsofti telefonimüük maailmas kahanenud 0,7 protsendini turust, mis teeb ligi 2,4 miljonit seadet viimases kvartalis (1/2016).

2,5% turuosa 2015. aastal on jäänud vaid unistuseks. BlackBerry, kunagine tuntud äritelefonide tegija, on praegu Windows Phone´iga samas kategoorias. Blackberrysid müüdi 660 tuhat ja see tagas ligi 0,2% turuosa.

Microsoft müüb oma tavamobiilide äri Foxconnile 350 miljoni dollari eest. Windows 10 Mobile küll jääb, aga ilmselt tuleb järgmine telefon mitte Lumia, vaid Surface Phone, aastal 2017.

Sellise ülimalt nišiplatvormi jaoks ei viitsi enam arendajad ning kaardimeistrid uuendusi teha.