Selgitage palun lähemalt, mis üldse on 5G.

5G on tegelikult erinevate inimeste jaoks erineva tähendusega. Enim räägitakse läbilaskevõime ja latentsusaja tõhustamisest, mis aga on osa palju suuremast lahendusest – 5G lõppeesmärk on peaasjalikult muuta mobiilse ühenduse kasutamisviisi üldisemalt.

Ühelt poolt väljendub see muidugi oluliselt kiiremas ja nõuetekohasemas kasutajakogemuses. Teisest küljest tähendab aga ka täiesti uue kasutusdimensiooni loomist, mis ületab kõik senised piirid mobiilsideteenustes.

Sellega kaasatakse kümneid seni ühenduseta või vähese ühendusega olnud tööstuseid – autotööstusest ja kodusest meelelahutusest linnaplaneerimise ning avaliku julgeolekuni välja.

Tänaseks oleme juba alustanud esmaste 5G katsetustega olukordades, mille puhul üldiselt ei ole varem juhtmevaba ühendust kasutatud.

Mida toob 5G tavainimesele?

Keskmise kasutaja jaoks avab 5G palju rikkalikuma meediakogemuse. Uue põlvkonna sidevõrgud on võimelised edastama mitmegigabitilisi vooge ja pakkuma ülimadalaid latentsusaegu isegi ülitihedates asustuspiirkondades.

Esimeste suuremate kasutusjuhtudena proovitakse ülitäpse 4K video ning 360-kraadilise virtuaal- ja laiendatud reaalsuse edastamist.

Näiteks saavad peagi muusikud üle maailma oma instrumendid kätte võtta ja koos mängida, samal ajal kui publik neid reaalajas jälgib. Selline stsenaarium vajab mõlemat, nii mitmesuunalist 4K-videovoogu võimaldavat ribalaiust kui ka võimalikult madalat latentsust, mis hoiab mängijad sünkroonis ja ühes rütmis.

Lisaks on 5G üks määravaim eesmärk tutvustada täiesti uut ühenduvuse paradigmat. Teenusepakkujate peamine fookus saab olema senise mobiilsidetööstuse piire ületavate revolutsiooniliste teenuste arendamine ja tutvustamine uutele klientidele.

ekraanitõmmis

Millega Samsung eristub teistest 5G tehnoloogia arendajatest?

Oleme suurepärasel positsioonil, et asjade interneti kontekstis edasi areneda. Näiteks on Samsungi tugevused võrgu infrastruktuuri rajamine, seadmete tootmine ja kiipseadmete arendamine, aga ka kodumasinate ja tarbijaelektroonika turu juhtimine.

Samsung on sel eesmärgil kokku pannud nn uue põlvkonna sidetehnoloogia meeskonna (Next Generation Communication Business Team), kaasates sinna andekaid töötajaid ettevõtte erinevatest osadest, kes keskenduvad spetsiaalselt 5G ajastu väljakutsetele ja võimalustele.

Lisaks oleme olnud üks tugevamaid panustajaid 5G tehnoloogia standardiseerimisesse, tehes tihedat koostööd operaatorite ning akadeemiliste- ja rahvusvaheliste standardorganisatsioonidega, nagu ITU-R ja 3GPP.

Millist tehnoloogiat Samsung oma 5G katsetustes kasutab?

Üks meie peamiseid fookuseid esmastes 5G katsetustes on olnud kõrge läbilaskevõime ja tootmisvõimsusega ühenduvuse võimaldamine suhteliselt tihedates võrgustikes.

Tänased LTE sidevõrgud suhtlevad üldiselt raadiosagedustel 600-2600 MHz, mis on nüüdseks kujunenud väga ülerahvastatud ruumiks.

Selleks, et täita meie 5G visiooni eesmärke, on Samsung uurinud ülikõrge sagedusega spektri kasutamisvõimalust, tuntud ka kui millimeetrilained. Selles spektris on tohutult suured kasutamata või vähekasutatud osad – ruumi vähemalt viis kuni kümme korda rohkem kui LTE võrgus.

Millimeetrilainetel on omapärane tunnuste ja väljakutsete kogum. Näiteks LTE sagedustega võrreldes on neil palju raskem liikuda läbi tahkete osakeste, kuid need on see-eest palju lihtsamini kasutatavad õhus.

Seetõttu on meie viimase nelja aasta teadusuuringute ja arenduste keskmeks olnud mobiilside potentsiaal nendel kõrgetel sagedustel, mis nüüd täidab suurt rolli 5G katsetustes.

Kohandatav nn kiiremoodustamine on üks sellistest tehnoloogiatest, mis on väljatöötatud kõrgete sagedustega kaasnevate probleemide ületamiseks.

Kiiremoodustamiseks surutakse raadiolained tihedalt kokku üksikuteks laineteks, mis seejärel suunatakse individuaalsetesse seadmetesse.

Selle teeb võimalikuks väikeste suunadiagrammiga antennide ja täiustatud signaalitöötluse kombinatsioon, mis võimaldab kõrgekvaliteedilisi signaale ja suurepärast andmeedastust.

Foto: tootja

Mida teeb Samsung kiipseadmete arenduste alal?

Kuni praeguseni on katsevarustus olnud suhteliselt suuremõõtmeline, muuhulgas kapisuurused baasjaamad ja “kasutajate seadmed”, mis monteeritakse sõiduki katusele.

Täiustatud kiipseadmed lubavad aga väiksemaid seadmeid ja baasjaame ning võimaldavad 5G-lt oodatavat ülikiiret lairibaühendust.

Samsungi jõupingutused on olnud suunatud 5G-valmidusega RFIC kiipseadmete jaoks võtmetehnoloogiate arendamisele.

Need integreeritud kiipseadmed on piisavalt väikesed, et mahtuda standardsetesse nutitelefonidesse. Tänavusel MWC konverentsil esitlesime 5G-valmidusega nutitelefoni prototüüpi, mis töötas kiipseadme 60 GHz versioonil. Veel selle aasta lõpuks esitleme 28 GHz seadme prototüüpi.

Mida tähendab 5G teiste tehnoloogiate nagu LTE ja wifi jaoks?

5G muudab meie mõtlemisviisi ning täieliku 5G infrastruktuuri rakendus mõjutab positiivselt nii juba olemasolevaid kui ka tulevaid raadioside tehnoloogiaid.

Mitmete teiste tehnoloogiate rakendamisega nagu virtualiseerimine ja tarkvarapõhine võrgustik uurib Samsung Multi-Link arhitektuuri potentsiaali. Multi-Linkiga suudab sidevõrk edukalt tagada iga kasutaja, seadme või teenuse vajadused reaalajas.

Millal võime oodata 5G turulejõudmist?

Samsung teeb hetkel tihedat koostööd operaatorite, valitsuste ja standardorganisatsioonidega, et 5G tehnoloogiate valmidust ja standardiseerimist kiirendada.

5G varaseimaid rakendusi – fokusseeritud paiksetele juhtmevabadele seadmetele – loodame näha 2017. aasta lõpus või 2018. alguses.

Paiksed juhtmevabad seadmed võimaldavad väga suurele hulgale inimestele ligipääsu gigabitisele kodusele internetiühendusele, pakkudes kaalukat alternatiivi kiudoptilistele ühendusele.

Esimesed lairiba seadmed arendatakse paralleelselt; Samsung valmistub esmase 5G teenuse pakkumiseks 2018. aasta alguses Koreas PyeongChangis. 2020. aastaks toimub laiem turustamine Koreas ja ka näiteks Jaapanis ja USA-s.