Kui jätta kõrvale uuem lõbuvara ja keskenduda klassikale, on netis selleks lausa kuhjaga võimalusi.

Anonymous Game Developers on grupp mänguarendajaid, kelle eesmärk on legendaarsed Sierra Online'i hiirekliki-seiklused uuel kujul järgmise põlvkonna mängumaanide ette tuua.

See tähendab parandatud graafikat, uusi sisseloetud ridu häälenäitlejatelt jms, AGD pakub oma tööd tasuta allalaadimiseks.

agdinteractive.com/games/games.html aadressil näeme hetkel nelja sellist uusversiooni: "King's Quest" 1-3 ja "Quest for Glory II".

Neist kuulsaim on kindlasti "King's Quest", mis on Sierralt saanud kokku muide kaheksa jagu. Hiirekliki-seikluste praeguse põlvkonna suurim tegija, ameeriklaste Telltale Games tegeleb ka üheksanda osaga (lihtsalt "King's Quest"), mis hakkab ilmuma neile omaselt episoodiformaadis ehk jupikaupa.

Sealsamas on esindatud "Al Emmo and the Lost Dutchman's Mine" ja "Mage's Initiation", mis on AGD tasulisi mänge valmistava sõsarfirma Himalaya Studios toodang.

Nagu nimestki mõista, pakub see võimalust tutvuda lustivaraga Nintendo esimeselt kodukonsoolilt, 1983. aastal maailma ette jõudnud NESilt ehk Nintendo Entertainment Systemilt (mida suurem osa Aasiast ja Kesk-Idast teab Famicomina ehk Family Computerina).

Saidil on sadu NESi mänge, mida saab otse netibrauseris proovida. Ka leidub asjaarmastajate loodud kraami, mida tegelikult NES ei näinud, ilmumata jäänud mänge ja isegi Aasia haruldusi nüüd inglise keelde tõlgituna.

Esilehel toodud kohalik TOP-25 loetleb ridamisi kuldset klassikat nagu "Super Mario Bros." triloogia, "Contra", "Donkey Kong", "The Legend of Zelda", "Double Dragon", Mega Man, Kirby jt.

Sarnaseid saite: Nintendo8, Snessy, MasterSystem8, GBemul.

DOSBox on täisplatvorm, mis muudab iidsed DOSi rakendused arusaadavaks UNIXi-laadsetele opsüsteemidele nagu Windows, Mac OS X ja Linux.

DOS ise oli esimene personaalarvutites laialdast kasutamist leidnud opsüsteem. Kuna sellel pole graafilist kasutajaliidest, juhitakse seda klaviatuurilt sisestatavate käskude abil.

Esimene Windowsi opsüsteem oli tegelikult rakendus, mis jooksis MS-DOSi baasil (see oli omakorda esimene personaalarvutitele mõeldud DOS, mille töötas välja Bill Gates oma vastloodud Microsoftis). Ka uuemad Windowsid toetavad MS-DOSi, emuleerides seda spetsiaalsete rakenduste jaoks.

Kui DOSBoxi kasutamine tundub liiga keeruline, võib kasutada erinevaiuid sellele loodud graafilisi keskkondi, mis muudavad samuti paigaldamise lihtsamaks. Üks neist on D-Fend Reloaded.

Allalaetavad DOSi mängud, mis on kuulutatud abandonware'iks ehk tootja poolt autoriõiguste kontekstis hüljatud kraamiks.

Enamusele saidi asukatest on tutvumiseks lisatud ülevaateid, pilte ning hindeid nii toimetajatelt kui ka kasutajatelt.

Sisu saab brausida nime, väljalaskeaasta, reitingu ja kategooria põhjal.

Veel sarnaseid saite: Abandonware DOS, Free Classic DOS Games, DOS Games Archive, Play.VG (mänge ei pea alla laadima), Remain in Play.

Algupäraselt arcade-mündimasinaid asustanud mängud, mida saab proovida otse brauseris ja ka kerge vaevaga lisada oma ajaveebile või saidile.

Palju retrokraami nagu "Super Mario World", "Galaga", "Pac-Man", "Donkey Kong Classic" ja "Sonic the Hedgehog".

Suur kollektsioon "hüljatud" mänge. Saidi kujundus ei püüa just pilku, aga kategooriates on lihtne ringi liikuda ja kindlaid otsinguid sooritada. Leidub ka klassikaliste Atari mängude uusversioone.

Tasuta klassika kõikjalt internetist, mida saab ka proovida otse brauseris. Registreerimist ei nõua - eriti mugav.

Wikipedia

Ja kui kõik eelnev polnud veel piisav, uurige Wikipedia lehte videomängudest, mida kunagi müüdi ja võib nüüd tasuta nautida (näiteks otsustas õiguste hoidja sellise sammu kasuks reklaami eesmärgil). Nimekirja täiendatakse pidevalt.