Esimene lahendus on kasulik ilmselt igaühele, kes üldse internetti kasutab. Nimelt pakkus Google välja uue parema lahenduse, kuidas CAPTCHAde abil veebikohtades inimesi (spämmi)robotitest eraldada.

CAPTCHA on teadupoolest see tüütu leiutis, kus millegi saatmiseks, ostmiseks või kommenteerimiseks tuleb saidil mingeid arusaamatu välimusega tähe- ja numbriühendeid dešifreerima. Selle eesmärk on ainult inimkasutajad sisu ligi lasta ja robotid eemale hoida, keda veebikohtades eri ülesandeid täites palju ringi liigub.

reCAPTCHA laseb aga inimkasutaja edasi mõne tühise hiireklõpsu järel. Siin on see konks, et Google'i tarkvara otsustab teie hiljutise varasema veebikasutuse põhjal juba ise, kas olete ikka inimene (kursori liigutamise kiirus jm). Ja need paar lisaklõpsu on nagu kinnitus. Kui sellega läbi kukute, peate lisateste läbima.

Eelneva veebikasutuse jälgimine ei meeldi kindlasti privaatsusfännidele, aga õnneks on enamik veebikasutajatest vaikimisi leppinud, et neid kogu aeg ja palju jälgitakse. Nii et reCAPTCHA võib tulla ja vana CAPTCHA pensionile saata.

Teise lahenduse üle

rõõmustavad eelkõige need, kes peavad laste eest vastutama, nimelt on G-majal plaanis oma tähtsaimatest rakendustest nn lapsesõbralikud variandid väljastada.

2015. aastal võite siis oodata Google core appide (nagu neid moodsalt nimetatakse) erivariante, mida on kohendatud alla-12-aastastele sobivaks.

Google'i esindajad lubasid eriväljalaskeid esmalt Chrome'ile, YouTube'ile ja omanimelisele otsimootorile, aga ilmumisaegu ei täpsustanud. Ka mitte seda, milles lastesõbralikkus täpselt seisneb.

Otsimootori puhul võib eeldada, et otsitulemusi hakatakse tavalisest enam filtreerima, et nilbusi peita, ja tulemused kuvatakse järjekorras, mis tundub veebikasutuse-statistika põhjal lastele enim huvi pakkuvat.

Google'i algatusel on kaks eesmärki: muuta järgmised põlvkonnad tehnikat kasutades loovamaks (selle potentsiaalset edu hindame juba konkreetsemate näidete põhjal) ja luua midagi "laste interneti" taolist.

Viimane oleks tõesti kasulik, et lapsevanemad ei pea nii palju kartma ja kontrollima, et milliseid teenuseid ja saite tema niuete vili omapäi olles kasutab.